Στους δρόμους οι Τ/κ για την οικονομική συμφωνία με Τουρκία – «Όχι στην ενσωμάτωση»

Με συνθήματα «Όχι στην ενσωμάτωση», «Όχι στις παρεμβάσεις», «Η βούληση είναι στο λαό, όχι στο σαράι», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς ας την διοικήσουμε», «Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη» και «Θα κερδίσουμε αντιστεκόμενοι», εκατοντάδες μέλη των οργανώσεων που απαρτίζουν την πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας», πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο οικονομικό «πρωτόκολλο» Τουρκίας – ψευδοκράτους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι γγ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ερντογάν Σορακίν του ΡΤΚ και Μεχμέτ Νταβουλτζού του ΚΚΔ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Κουγιουλού στην Λευκωσία και πορεύθηκαν με τα πανό προς τη «βουλή», όπου την κοινή δήλωση ανέγνωσε ο Ομέρ Νασίτ της συντεχνίας Dev-İş.

Η διαμαρτυρία αφορά τις 4 συμφωνίες και το δημοσιονομικό «πρωτόκολλο» καθώς και το «πρωτόκολλο» πολιτιστικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους, που δεν έχουν καμιά διεθνή ισχύ, καμία λειτουργικότητα και στόχο έχουν την μεταφορά της διοίκησης στους διοικούντες στην Τουρκίας, όπως ανέφερε.

Με αυτό το «πρωτόκολλο», δόθηκε στην «κυβέρνηση» μειοψηφίας το καθήκον να δημιουργήσει αντιδημοκρατικούς νόμους προκειμένου να κάνει τον «λαό» να σιωπήσει, όπως και την κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις, τις συντεχνίες και όλες τις ομάδες που αντιστέκονται, πρόσθεσε ο συνδικαλιστής της πλατφόρμας.

Κάνοντας αναφορά από το πρώτο οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία το 1986, επί κυβέρνησης Οζάλ, ο κ. Νασίτ είπε ότι όλα είχαν στόχο την απομάκρυνση των Τ/κ από την παραγωγική αλυσίδα και τις ιδιωτικοποιήσεις και το κάθε ένα αύξανε ακόμη πιο πολύ την εξάρτηση των Τ/κ από την Τουρκία. Η σημερινή διορισμένη «κυβέρνηση» – διαχειριστής, πρόσθεσε, έχει αποκοπεί τόσο πολύ από την κοινωνία που, όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνία των πολιτών και τον «λαό», αλλά ούτε την «βουλή» νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει.

«Όλοι οι οργανωμένοι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι και οι πατριώτες υπό την πλατφόρμα Αυτή η χώρα είναι δική μας, απορρίπτουμε το καθεστώς/την τάξη που έχει διαμορφωθεί. Πιστεύοντας στην παραγωγή, με την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά μας, θα αντισταθούμε ως άνθρωποι που έχουν την ικανότητα και τη σοφία να κυβερνούν τον εαυτό τους. Γνωρίζουμε ότι το μέλλον μας είναι η ειρήνη, ο δίκαιος διαμοιρασμός μιας παραγωγής. Στόχος μας είναι να διοικούμε εμείς τους εαυτούς μας ως κομμάτι της διεθνούς κοινότητας με την λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου», είπε.

Ο τ/κ συνδικαλιστής είπε ότι λόγω της πανδημίας στην εκδήλωση συμμετείχαν 300 άτομα, ωστόσο εάν προωθούνται σχέδια που δεν προέρχονται από τον «λαό», τότε – όπως και τις προηγούμενες φορές – «να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι δεκάδες χιλιάδες κόσμου θα κατεβούν και πάλι στις πλατείες. Θα στηρίξουμε το σύνολο της πατρίδας μας, θα στηρίξουμε την πολιτική μας βούληση».

Σημειώνεται ότι διαμαρτυρία με σύνθημα «Δεν φοβόμαστε, δεν θα σωπάσουμε, ο δρόμος μας καλεί» πραγματοποίησαν προχθές Σάββατο στην Λευκωσία τ/κ κόμματα και οργανώσεις, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της Αριστερής κίνησης.

Οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν τότε να φτάσουν στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες «αστυνομικούς» που είχαν φτιάξει ανθρώπινο τείχος.

Η «Αβρούπα» αναφέρεται στην εκδήλωση σήμερα και γράφει ότι στην ανακοίνωση που διαβάστηκε εκεί μεταξύ άλλων έλεγε ότι «δεν φοβόμαστε και δεν θα σωπάσουμε μπροστά στις φασιστικές πιέσεις και συλλήψεις και στις προσπάθειες να καταπνιγεί η ελευθερία σκέψης και έκφρασής μας. Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο καθεστώς που δημιουργήθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας μας με τον σφετερισμό της βούλησής μας και τους διορισθέντες [σε αυτό]. Θα συνεχίσουμε τον αποφασιστικό μας αγώνα ενάντια σε αυτό το καθεστώς που δεν αντιπροσωπεύει την βούληση των Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας εκ μέρους της Αριστερής Κίνησης, ο Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν είπε ότι οι νέοι που συνελήφθησαν λόγω της καταγγελίας για την παραποίηση αφίσας που έγραφε «Love Erdoğan», οδηγήθηκαν σε χωράφια και απειλήθηκαν από την «αστυνομία», η οποία έσπασε τις πόρτες των σπιτιών τους.  «Αυτή η χώρα είναι δική μας. Δεν θα πάμε πουθενά. Είναι φανερό ποιοι θα φύγουν», δήλωσε ο Κορκμαζχάν.

Στην εκδήλωση δεν συμμετείχαν και δεν εξέφρασαν στήριξη το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), που εκπροσωπούνται στη «βουλή».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy