Στους ώμους των δημόσιων νοσηλευτηρίων το βάρος της πανδημίας – Σε μειονεκτική θέση έναντι των ιδιωτικών

Η απόφαση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για εξ ολοκλήρου ανάληψη της πανδημίας από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενδεχομένως να τα φέρει σε μειονεκτική θέση εντός του ανταγωνιστικού ΓεΣΥ

Του Ειρηναίου Πίττα

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει από την αρχή της πανδημίας αναλάβει όλο το βάρος σε ό,τι αφορά την Covid-19, από την εξέταση των ύποπτων περιστατικών μέχρι την περίθαλψη των σοβαρά νοσούντων Covid-19.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες ακόμα και για κατάρρευση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Αυτή τη στιγμή οι κλινικές Covid-19 είναι σχεδόν πλήρεις, με τον Οργανισμό να αναγκάζεται να παραπέμπει τους ασθενείς του στον ιδιωτικό τομέα, να κλείνει κλινικές μη-Covid περιστατικών και να μετακινεί προσωπικό σε κλινικές Covid, προκειμένου να αναλάβει και να μπορεί να περιθάλψει τα περιστατικά κορονοϊού.

Γεμάτες με περιστατικά κορονοϊού είναι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες.

Η πιο πάνω κατάσταση χρονολογείται από την αρχή της πανδημίας. Παρά το ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έθεσαν τις υποδομές και το προσωπικό τους στη διάθεση της Πολιτείας από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνησε αποφάσισε, και εμμένει σε αυτή την απόφαση, όπως την πανδημία αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΟΚΥπΥ.

Αυτό το γεγονός δεν δημιουργεί μόνο εφήμερα προβλήματα στον Οργανισμό, καθώς εντός ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, όπως είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας, το δυσανάλογο βάρος που έχει αναλάβει ενδεχομένως μελλοντικά να τον θέσει σε μειονεκτική θέση έναντι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Τα δημόσια νοσηλευτήρια με την ανάληψη της πανδημίας χάνουν καθημερινά έσοδα με την παραπομπή ασθενών, την ώρα που πολύπλοκα περιστατικά για διάφορους λόγους δεν μπορούν να παραπεμφθούν.

Ως εκ τούτου, ο ΟΚΥπΥ χάνει «πελάτες» για τους οποίους μετά την πανδημία θα χρειαστεί αγώνας για να επανακτήσει. Παράλληλα, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, πλήγμα δέχεται και η εικόνα του Οργανισμού και των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς ο συνωστισμός που υπάρχει σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, ιατρεία βραχείας νοσηλείας και στην υπηρεσία ασθενοφόρων προκαλεί δυσφορία σε πολίτες που ζήτησαν περίθαλψη από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο ΟΚΥπΥ θα ζητήσει επέκταση της στήριξής του από το κράτος, πέραν της 31ης Μαΐου 2024, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με το πέρας της πανδημίας.

Θεόδωρος Πετέλης: Το ανταγωνιστικό ΓεΣΥ συνεχίζει να λειτουργά ενώ ο ΟΚΥπΥ μετρά ζημιές

Μετά από αιτήματα για κεντρική διαχείριση της πανδημίας, ο συντονισμός αναλήφθηκε, όπως και σε προηγούμενη φάση, από τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρο Πετέλη, παρατηρήθηκε ότι η μεταφορά των ασθενών δεν γινόταν με την ταχύτητα που έπρεπε. Σημείωσε ότι μέσω του κεντρικού συντονισμού θα διευκολυνόταν η διαδικασία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εξακολουθούν να είναι πάροχοι στο ίδιο σύστημα υγείας.

Επεσήμανε πως υπάρχει πρόβλημα στο είδος των περιστατικών που αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας, καθώς ο ΟΚΥπΥ έχει ανάγκη να στείλει παθολογικά περιστατικά, την ώρα που πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές δεν μπορούν να τα αναλάβουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετέλης επεσήμανε ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί μετά την ανάληψη του συντονισμού από το υπουργείο.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει πως δεν λειτούργησαν τα «αντανακλαστικά» των αρμοδίων στο τέταρτο πλέον κύμα της πανδημίας. Επεσήμανε πως το άνοιξε-κλείσε κλινικών κουράζει το προσωπικό και, όπως είπε, φάνηκε εκ νέου το πρόβλημα υποστελέχωσης.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο έπρεπε να υπάρχει εξ αρχής διαφορετική κατανομή του βάρους της πανδημίας, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ επεσήμανε πως οι απόψεις διίστανται. Εξήγησε ότι από τη μια θα υπήρχε ο κίνδυνος να γεμίσουν όλα τα νοσηλευτήρια με κορονοϊό, ωστόσο από την άλλη, μέσω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, έπεσε όλο το βάρος στον ΟΚΥπΥ. Όπως είπε, το ανταγωνιστικό ΓεΣΥ συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ ο ΟΚΥπΥ μετρά ζημιές.

Σωτήρης Κούμας: Η κακοδιαχείριση από τον ΟΚΥπΥ δυσχεραίνει την κατάσταση

Κληθείς να σχολιάσει το βάρος που αναλαμβάνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε σχέση με την πανδημία, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, τόνισε αρχικά πως η συντεχνία, αντιλαμβανόμενη την κατάσταση που επρόκειτο να δημιουργηθεί και στηριζόμενη στις ιατρικές γνώσεις, κατέθεσε έγκαιρα την άποψή της μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος. Όπως είπε, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια πανδημία, είσαι υπόχρεος ως σύστημα υγείας να κάνεις έγκαιρα τον απαιτούμενο σφαιρικό και συγκεκριμένο σχεδιασμό, έτσι ώστε όλο το σύστημα να συμμετέχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ο καθένας να έχει και να ξέρει το ρόλο του.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Όπως είπε ο κ. Κούμας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική και κάποτε φτάνει το αφόρητο, γιατί τα νοσηλευτήρια εκτός από την πανδημία έχουν να αντιμετωπίσουν και μη Covid περιστατικά, χρόνιους ασθενείς και επείγοντα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ τόνισε πως ένας βασικός παράγοντας που αυξάνει την πίεση είναι οι κακοί σχεδιασμοί και χειρισμοί του ΟΚΥπΥ. Θέλοντας να επισημάνει τους κακούς χειρισμούς του ΟΚΥπΥ, ο κ. Κούμας ανέφερε χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα, ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας 12 κλίνες εντατικής θεραπείας ήταν αδρανοποιημένες και για να επαναλειτουργήσουν χρειάστηκε η παρέμβαση της Γενικής Διευθύντριας πριν περίπου 1 εβδομάδα. Υπογράμμισε ακόμα ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται μεταφορά προσωπικού δυσχεραίνει τη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών. Εξήγησε ότι τμήματα όπως η νεφρολογία και η αιματολογία, τα οποία εξυπηρετούν ειδικές ομάδες ασθενών, εξακολουθούν να λειτουργούν, όμως μεταφέρεται και προσωπικό από εκεί προς τις κλινικές Covid.

Καταλήγοντας, ο κ. Κούμας τόνισε πως δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, καθώς διανύουμε ενάμιση χρόνο πανδημίας.

Μάριος Καραϊσκάκης: Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν μένουν αμέτοχα

Ό,τι μας ζητήσει ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας θα είμαστε στο πλευρό τους, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Μάριος Καραϊσκάκης. Επεσήμανε ότι κάποια προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή έχουν πλέον ομαλοποιηθεί. Κληθείς να αναφέρει τι περιστατικά αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας, επεσήμανε πως αυτά είναι κυρίως περιστατικά εντατικών και άλλα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν, όπως είναι για παράδειγμα τα κατάγματα.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και οι μικρές κλινικές οι οποίες δεν μπορούν να αναλάβουν περιστατικά οποιωνδήποτε ειδικοτήτων. Ο κ. Καραϊσκάκης επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις εντατικές, οι οποίες αγγίζουν πλέον τα όρια πληρότητας και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Απαντώντας σχετικά με το αν μπορούσε να γίνει διαφορετική κατανομή του βάρους της πανδημίας με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Καραϊσκάκης υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Εξήγησε ότι χρειάζονται ειδικοί θάλαμοι και ειδικές διαδικασίες, κάτι που δεν έχει επαρκώς ο ιδιωτικός τομέας, εν αντιθέσει με τα δημόσια νοσηλευτήρια που έχουν διαφορετικές υποδομές. Πρόσθεσε επίσης ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος να απασχολείται ολόκληρο το σύστημα υγείας για την πανδημία και να μπαίνουν στο περιθώριο τα άλλα περιστατικά.

Περαιτέρω, ανέφερε πως πλέον το θέμα της υποστελέχωσης παρουσιάζεται και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού παρατηρείται φυγή επαγγελματιών υγείας προς τον ΟΚΥπΥ.

Κληθείς να απαντήσει ποια θα είναι η θέση του ΠΑΣΙΝ σε περίπτωση που ΟΚΥπΥ ζητήσει περαιτέρω στήριξη από το κράτος, ο κ. Καραϊσκάκης ανέφερε πως θα μελετηθούν όλα τα ενδεχόμενα ανάλογα με τις συνθήκες. Τόνισε ότι ο ΠΑΣΙΝ θα βοηθήσει και δεν θα μείνει αμέτοχος στην προσπάθεια που γίνεται για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy