Θέα/ Ορίζοντας

Στρατευμένη χαρακτική στα Πλατανίσκια

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει σε περιοδική έκθεση τη «στρατευμένη χαρακτική». Εκτίθενται  περισσότερα από 100 έργα, βιβλία, μήτρες κ.ά., από την συλλογή του Μουσείου.

3 Rebolledo Justicia Scaled
Felix rebolledo-herrera, la justicia! 1979, ξυλογραφία

Όπως αναφέρει το Μουσείο: «Για τους καλλιτέχνες κριτικούς παρατηρητές της κοινωνίας της εποχής τους και των κακώς κειμένων της εξουσίας ή πολιτικά προσηλωμένους στην υπεράσπιση των καταπιεσμένων και των θυμάτων, η χαρακτική ήταν και παραμένει ένα προνομιακό μέσο έκφρασης των πεποιθήσεων και των αγώνων τους. Με ανεξάρτητα ή ενταγμένα σε περιοδικά και βιβλία χαρακτικά, και μεταγενέστερα με αφίσες, λιθογραφημένες ή όφσετ, γίνεται δυνατή η ενημέρωση και η προσέγγιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων και η ώθησή τους να προβληματιστούν και να εμπλακούν άμεσα, να επιστρατευτούν.

Σε τέσσερις ενότητες παρουσιάζονται 30 χαρακτικά ή αφίσες και 4 βιβλία. Αφορούν πρώτα τη στράτευση Κυπρίων για την τραγωδία του τόπου τους, και άλλων καλλιτεχνών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολέμους στην χώρα τους. Μια ενότητα αφιερώνεται σε έργα Ελλήνων και ξένων χαρακτών κατά της ελληνικής χούντας και στον εμφύλιο στην Ελλάδα. Εκτίθενται χαρακτικά των Χ. Δαγκλή και HAP Grieshaber, και αγωνιστική δουλειά του Α. Τάσσου.

To σημαντικό κεφάλαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων προτείνει το πασίγνωστο Libertad de expresion του Μεξικάνου Α. Mexiac καθώς και έργα για τα αιτήματα των φοιτητών και τα δικαιώματα των γυναικών.  Από τους «ζητιάνους» του J. Callot στο 17ο αιώνα, εξπρεσιονιστικές ξυλογραφίες του F. Masereel για τις μεγαλουπόλεις του 20ου αιώνα, μέχρι και τους μετανάστες των Γ. Τσαγγάρη και Σ. Παπαροδίτη.»

Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

Μέχρι τις 15 Ιουνίου 2023.

Τετάρτη μέχρι Κυριακή, 10.00 – 13.00 και 16.00 – 18.00
1 Κρασιάς Ευχή Scaled
Χαράλαμπος κρασιάς ευχή, 2015, λινογραφία
2 Grieshaber Ελευθερία Ή Θάνατος Scaled
Hap grieshaber, ελευθερία ή θάνατος, 1973, όφσετ από ξυλογραφία
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy