Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Για το σύνολο της ανθρωπότητας βασικότερο κομμάτι της είναι η διατροφή και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Η ικανότητα μιας κοινωνίας να προσφέρει ποιοτικά τρόφιμα για το σύνολο των πολιτών της είναι πλέον απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι η κρατική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΑναφερόμενος στόχος της στρατηγικής είναι η αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων και ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους σε περιόδους κρίσης, ταυτόχρονα με τη διάθεση υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων για τους πολίτες. Σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, τα συστήματα τροφίμων είναι υπεύθυνα για το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η στρατηγική εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας που στοχεύει στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Κύριοι στόχοι της στρατηγικής είναι:

– εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων εντός των ορίων του πλανήτη

– μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών μέχρι το 2030

– αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία, ώστε να φτάνουν το 25% του συνόλου έως το 2030

– προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και υγιεινής διατροφής

– μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων

– καταπολέμηση της απάτης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

– βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων

– μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών τουλάχιστον κατά 50%, διασφαλίζοντας ότι δεν υποβαθμίζεται η γονιμότητα του εδάφους, γεγονός που θα μειώσει τη χρήση λιπασμάτων τουλάχιστον κατά 20% έως το 2030

– πρόσβαση όλων των αγροτικών περιοχών σε ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις έως το 2025, ώστε να είναι δυνατή η ψηφιακή καινοτομία.

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη στρατηγική αναμένεται να ενσωματώσει στην πορεία νομοθετικές προτάσεις που θα αφορούν τη (βιολογική) γεωργία, τις διατροφικές επισημάνσεις και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, καθώς επίσης και με την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι η μετάβαση σε πιο περιβαλλοντικά προσιτό σύστημα τροφίμων θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν αναφέρεται όμως πώς το αυξημένο κόστος του συστήματος αυτού θα είναι πιο προσιτό για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μπορούν να επωφεληθούν και αυτές από τη διαδικασία.

H Anja Hazekamp, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) και μια εκ των δύο εισηγητών, στην εισήγησή της ανέφερε ότι «ο τρόπος που τρέφουμε τον εαυτό μας σήμερα υπονομεύει το μέλλον μας. Έχουμε ήδη υπερβεί κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της Γης. Η τρέχουσα παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας βιοποικιλότητας».

Εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς τοποθετήθηκε και ο ευρωβουλευτής Manuel Bompard, που μίλησε για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος σήμερα, τονίζοντας ότι «το 1/3 της παραγωγής τροφίμων σπαταλάται. Οκτώ εκατομμύρια Γάλλοι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια για να ζήσουν. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση πείνας ή υποσιτισμού». Αυτά, υποστήριξε, κάνουν επιτακτική «μια αγροοικολογική επανάσταση και την αναθεώρηση του διεθνούς εμπορίου μέσω οικολογικού προστατευτισμού και αλληλεγγύης … για να θρέψουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό και να πολεμήσουμε ενάντια στα δεινά που υφίστανται τα ζώα».

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.