Στρατηγική προτεραιότητα για την Κύπρο η προώθηση περιφερειακών συνεργασιών, λέει ο ΥΠΑΜ

Η προώθηση περιφερειακών συνεργασιών με γειτονικά κράτη, κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και εκτός αυτής, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ, και γενικά η άνευ προηγουμένου ευθεία απειλητική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας επιβάλλουν να είμαστε διαρκώς σε ύψιστη ετοιμότητα και εγρήγορση.

Σε χαιρετισμό του στην τελική φάση της άσκησης Τ.Α.Μ.Σ. «ΙΡΙΣ 2022», που διεξήχθη στο πεδίο βολής Καλού Χωριού στη Λάρνακα, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνεια που διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, επαγγελματισμού και αποτελεσματικότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Το πραγματικό πλεονέκτημα έγκειται στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού και στο ακμαίο ηθικό του. Είναι ευρέως γνωστό ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αποτελεί αιχμή του δόρατος και σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα «αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνεχούς και κοπιαστικής προσπάθειας. Αυτό όμως αποτελεί μονόδρομο εάν επιδιώκουμε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα», είπε, και σημείωσε πως το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς «αποδεικνύει εμπράκτως πως η ΕΦ αποτελεί σοβαρό παράγοντα αποτροπής στην προσπάθεια διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και άξιο υπερασπιστή της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε επιβουλή».

Ως Υπουργείο Άμυνας, συνέχισε, «έχουμε επίγνωση της δικής μας ευθύνης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για τη μέριμνα του προσωπικού, όσο και για τη διατήρηση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να επαυξάνουμε τις δυνατότητές και τη μαχητική μας ισχύ, υλοποιώντας τον προγραμματισμό και το πλάνο που έχει καταρτιστεί».

Ο κ. Πετρίδης είπε, ακόμα, ότι «ακολουθούμε πιστά το μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα προκειμένου να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά ένα μικρό ευέλικτο ημι-επεγγελματικό στρατό με ολικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Σταδιακά αυξήσαμε τον προϋπολογισμό της αμυντικής θωράκισης και για φέτος έχουμε τον υψηλότερο της τελευταίας 20ετίας”.

“Προχωρήσαμε στην υπογραφή συμβάσεων οι οποίες ενισχύουν τις δυνατότητες του πυροβολικού, των ειδικών δυνάμεων, και της αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από τον αέρα – συμπεριλαμβανομένων των UAVs, τη θάλασσα και το χερσαίο χώρο», είπε, και πρόσθεσε πως προχωρήσαμε «στην αγορά σύγχρονου φόρτου μάχης, το σύστημα επιτήρησης της ΠΓΑ και την αγορά νέων ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων».

Σήμερα, συνέχισε, «όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην άσκηση, επιβεβαίωσαν πως οι φίλοι και εταίροι μας στο εξωτερικό δίκαια αναφέρονται στην Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι έχουμε συνάψει συμφωνίες με 16 χώρες, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα και είναι αποτέλεσμα της αθόρυβης δουλείας που γίνεται».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας «η προώθηση περιφερειακών συνεργασιών με γειτονικά κράτη, κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και εκτός αυτής, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο προωθούμε τις συνεκπαιδεύσεις και τις συνεργασίες της Εθνικής Φρουράς με ανεπτυγμένους στρατούς».

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε επίσης πως «οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ και γενικά η άνευ προηγουμένου ευθεία απειλητική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας επιβάλλει να είμαστε διαρκώς σε ύψιστη ετοιμότητα και εγρήγορση».

Ο Υπουργός Αμυνας συνεχάρη τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και όλο το προσωπικό που συμμετείχε στη διοργάνωση, εκτέλεση και διεξαγωγή της άσκησης.

Σε χαιρετισμό του, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ανέφερε ότι η άσκηση ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ 2022» αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αποτελέσματος των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. “Το προσωπικό της ΕΦ αξιοποίησε κατά άριστο τρόπο τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα και μέσα, και αυτό αποδεικνύεται από την ακρίβεια, τον όγκο και την πειθαρχία των πυρών των διαφόρων οπλικών συστημάτων», είπε.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη άσκηση στο πεδίο βολής Καλού Χωριού «σε συνδυασμό και με τις άλλες κύριες εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες των Σχηματισμών και Μονάδων της Εθνικής Φρουράς, αποδεικνύει έμπρακτα ότι, τόσο η μαχητική ισχύς, όσο και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συνεπώς δημιουργούν σε όλους μας την πεποίθηση, αλλά και τη βεβαιότητα, ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σήμερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Προκλήσεις, συνέχισε, «οι οποίες μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως Εθνική Φρουρά παρακολουθούμε και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία, διαμορφώνουμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε με ευελιξία, ώστε να επαυξήσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικο-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ανέφερε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, «συνεχίζουμε την προσπάθεια διεύρυνσης των αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Όπως είπε ο Αντιστράτηγος «ειδικά την περίοδο αυτή, κατά την οποία βιώνουμε τα έργα και τις εκτός κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με την περάτωση της τελικής φάσης της ΤΑΜΣ “ΙΡΙΣ – 2022” δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στα χέρια ικανών και αποφασισμένων στρατιωτών. Προασπίζουμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, εξασφαλίζουμε την αποτροπή, που αποτελεί την κύρια μας αποστολή και αν αυτή αποτύχει, τότε θα επιτύχουμε τη νίκη».

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ ευχαρίστησε μεταξύ άλλων όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση και τους Διοικητές τους, τους κοινοτάρχες Καλού Χωριού, Κλαυδιά, Αγίας Άννας και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όπου διεξάγεται η άσκηση και συνεργάζονται με την Εθνική Φρουρά καθώς και στους προσκεκλημένους.

Στο περιθώριο της άσκησης ο Υπουργός Αμυνας συνεχάρη και βράβευσε το προσωπικό της ομάδας της Διοίκησης Καταδρομών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Περιπόλων Μάχης «CAMBRIAN PATROL – 2022» στην Ουαλία και έλαβε το Αργυρό Μετάλλιο.

Ταυτόχρονα συνεχάρη και βράβευσε τους δυο ΣΥΟΠ της Διοίκησης Καταδρομών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών στην Ρεντίνα και έλαβαν την 1η και 2η θέση ανάμεσα σε Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Συμβασιούχους Οπλίτες και Επαγγελματίες Οπλίτες.

Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες είπε πως «μας κάνετε περήφανους», και πως «ύστερα από διαρκή και επίμοχθη εκπαίδευση φτάσατε στην κορυφή». Πρόσθεσε πως «η Εθνική Φρουρά έχει ανάγκη από προσωπικό όπως εσείς, με υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας και φιλοπατρίας, με υψηλό ηθικό και διάθεση για αυτοβελτίωση και πρόοδο».

Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι “η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ – 2022», πραγματοποιήθηκε από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς.

Προστίθεται ότι «αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση και η ανάπτυξη μέρους των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Σχηματισμών και Διοικήσεων στην υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών».

Αναφέρεται, ακόμα, ότι “τον σχεδιασμό και το συντονισμό της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου Λάρνακας, η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων, είχε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο, ενώ την εκτέλεση ανέλαβαν οι ΧΧ Τεθωρακισμένη και η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίες, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας και Πυροβολικού. Κατά την τελική φάση εξετάστηκαν επίσης σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος, και ρίψης αλεξιπτωτιστών από Τμήματα της Διοίκησης Καταδρομών».

Σημειώνεται ότι «παράλληλα με την τελική φάση, εκτελέστηκαν σε διάφορα άλλα Πεδία Ασκήσεων από τους λοιπούς Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ, αντίστοιχες ασκήσεις μικρότερης κλίμακας κατά τις οποίες εξετάστηκαν σενάρια που αφορούσαν επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και αγώνα εντός αστικής περιοχής, ενέργεια στην οποία συμμετείχε και Ομάδα Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ της 5ης Α/Μ ΤΑΞ Κρήτης. Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών».

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, εκπρόσωποι κρατικών φορέων , υπηρεσιών και τοπικών Αρχών, αντιπροσωπεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης ακόλουθοι άμυνας ξένων χωρών και αριθμός αξιωματικών από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αρμενία συμμετείχαν καθόλη τη διάρκεια της ΤΑΜΣ ως παρατηρητές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.