Στρατηγικός στόχος του ΤΕΠΑΚ η διασύνδεση με κοινωνία και βιομηχανία

Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου, το 75% των αποφοίτων βρήκε εργασία το πρώτο εξάμηνο μετά την αποφοίτηση, ενώ η πλειοψηφία εξασφάλισε εργασία σχετική με το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο

Η διεθνοποίηση, η εξωστρέφεια και η διασύνδεση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο αποτελούν έναν από τους τέσσερις κύριους πυλώνες του στρατηγικού προγραμματισμού ανάπτυξης του πανεπιστημίου. Κι αυτό επειδή το ΤΕΠΑΚ λειτουργεί και προοδεύει εντός ενός διεθνούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού πλαισίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και διαρκών αλλαγών.

Όπως επισημαίνει ο πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης, η διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών του ΤΕΠΑΚ με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σε περιφερειακό και κυρίως ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί σταθερή επιδίωξη για το πανεπιστήμιο, προκειμένου όχι μόνο να συμμετέχει στις εξελίξεις αλλά και να τις διαμορφώνει.

Σε σχετική παρουσίασή του στα πλαίσια του απολογισμού του έργου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διασύνδεσης με την Κοινωνία και τη Βιομηχανία, ο πρύτανης αναφέρθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι παράλληλα το πανεπιστήμιο απευθύνεται στην τοπική κοινωνία, τους πολιτειακούς θεσμούς και τον επιχειρηματικό κόσμο, με επιδίωξη τη συμμετοχή του στον δημόσιο διάλογο και με βασικό στόχο τη συνδιαμόρφωση ισχυρών προϋποθέσεων για την πρόοδο και ευημερία του τόπου και του λαού.

Η διασύνδεση με την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο προωθείται μέσα από τις συνεργασίες με φορείς του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους θεσμικούς οργανισμούς και βέβαια με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επιχειρησιακής Αριστείας. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί και η καθιέρωση διοργανώσεων διεθνών θερινών σχολείων με τη συμμετοχή και του επιχειρηματικού ιστού της Κύπρου.

Αναφορικά με τις δράσεις που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο ως προς το θέμα της διεθνοποίησης, ο πρύτανης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργό και δημιουργική συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ στη Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+» με άλλα επτά πανεπιστήμια από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία που στόχο έχει τη μετεξέλιξη του ΤΕΠΑΚ και των άλλων πανεπιστημίων σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, κάτι που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ όσο και για την πόλη της Λεμεσού.

Για τις δράσεις που αφορούν το θέμα της εξωστρέφειας, ο Δρ Ζαφείρης αναφέρθηκε στον καταρτισμό και την εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου επικοινωνίας που θα αφορά και θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ενδιαφέροντος και σε ευθυγράμμιση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην ίδρυση πανεπιστημιακών δομών για συνεργασίες με εθνικούς φορείς προς όφελος της κοινωνίας. Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα την Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Νικόλας Ιορδάνου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πανδημία η οποία, όπως επεσήμανε, «δεν μας επέτρεψε να βγούμε περισσότερο προς τα έξω, να δημιουργήσουμε περισσότερα πράγματα τα οποία θα ενδυνάμωναν τόσο το πανεπιστήμιο όσο και τις σχέσεις του με την κοινωνία και τη βιομηχανία». Σημείωσε όμως παράλληλα ότι το ΤΕΠΑΚ υπήρξε πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυψαν, συνεχίζοντας τη λειτουργία του και την παροχή των μαθημάτων στη βάση ενός υβριδικού μοντέλου εκπαίδευσης, χωρίς οι φοιτητές να χάσουν την ακαδημαϊκή χρονιά. Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στους απόφοιτους και τους φοιτητές της Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, αλλά και στους εθελοντές του πανεπιστημίου που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας με την καθοδήγηση των πανεπιστημιακών της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Επικαλούμενος τα αποτελέσματα έρευνας του Γραφείου Σταδιοδρομίας, ο κ. Ιορδάνου ανέφερε ότι γύρω στο 75% των αποφοίτων του ΤΕΠΑΚ έχει εξεύρει εργασία στους πρώτους έξι μήνες μετά την αποφοίτησή του, ενώ το 85% των αποφοίτων έχει εξεύρει εργασία σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία, όπως είπε, εξασφάλισε εργασία σχετική με το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο.

Αυτό, όπως υπέδειξε, «καταδεικνύει ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τους παραγωγικούς φορείς της κοινωνίας και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας», και παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ, παρά το ότι είναι το νεαρότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου, έχει καταφέρει να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με παγκόσμιες λίστες κατάταξης.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy