Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην 39η αντικατοχική πορεία Μόρφου που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου, στον Αστρομερίτη, Επαρχία Λευκωσίας.

Αντί να μέμφεται εαυτόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού οι χειρισμοί του οδήγησαν το Κυπριακό στο τέλμα και σε αδιέξοδα, ξεσπά κατά του ΑΚΕΛ, επιβεβαιώνοντας αυτό που είναι κοινό μυστικό. 

Ότι δηλαδή και είναι και νιώθει στριμωγμένος. Χθες, κατά την πορεία των Μορφιτών στον Αστρομερίτη, και μη αντέχοντας την κριτική που ασκήθηκε από τον δήμαρχο Μόρφου, Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, ο κ. Αναστασιάδης άφησε στην άκρη το γραπτό κείμενό του και μιλώντας προφορικά επιτέθηκε κατά του ΑΚΕΛ. Επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά πως είναι αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση, «αλλά όχι την οποία λύση», ο κ. Αναστασιάδης είπε: ««Επειδή πολλά ακούω, θέλω να πω πως άλλη θα ήταν η μοίρα σήμερα ή και ενδεχόμενα η πραγματικότητα αν στο Κραν Μοντανά η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ανταποκρίνονταν όπως και η ελληνοκυπριακή. Και δεν δέχομαι τα όσα ακούω προκειμένου να απαλλαγεί από τις ενοχές η Τουρκία για να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τις ευθύνες». Διερωτήθηκε παράλληλα αν θα έπρεπε να αποδεχθεί εγγυήσεις, μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε τουρκική βάση εσαεί και τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη, αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να εξισώσει τους Έλληνες με τους Τούρκους πολίτες.

«Και ευθύνομαι εγώ διότι η τουρκική αδιαλλαξία επέμενε στο να πετύχει στόχους που θα καθιστούσαν εν τη ουσία την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας», συμπλήρωσε. «Για όσους λένε ότι αποφεύγουμε το διάλογο ή θα πρέπει να πράξουμε οτιδήποτε για να πείσουμε τον ΓΓ ότι επιθυμούμε τον διάλογο, μια από των σκέψεων που κάνω είναι να στείλω πρόσκληση στον ΓΓ, στην Τουρκία, στον κ. Ακιντζί και να τους καλώ σε διάλογο. Ως εάν να εξαρτάται από τη δική μου βούληση και όχι από τα όσα η Τουρκία προσπαθεί μέσα από τις έκνομες ενέργειες να υποσκάψει», είπε. Στον κ. Αναστασιάδη απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, λέγοντας πως οι χειρισμοί του οδηγούν σε απενοχοποίηση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά την 39η αντικατοχική πορεία Μόρφου, στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, ο Γ. Λουκαΐδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας δυστυχώς απωλέσει την ψυχραιμία του, επέλεξε να αφιερώσει όλη την ομιλία του σε κατηγορίες «άδικες, ατεκμηρίωτες, αλλά και ανήθικες» σε βάρος του ΑΚΕΛ. «Την απενοχοποίηση της Τουρκίας δεν τη φέρνει η κριτική που ασκεί το ΑΚΕΛ σε σχέση με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Είναι οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη που οδήγησαν σε εικόνα απενοχοποίησης της Τουρκίας μέσα και από έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και μέσα από δηλώσεις έκφρασης ικανοποίησης από την κα Μογκερίνι σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά», είπε.

Δυστυχώς, συνέχισε, ενώ ο κ. Αναστασιάδης αρέσκεται να ασκεί κριτική αυτού του είδους στο ΑΚΕΛ και να λέει πάρα πολλά σε βάρος του ΑΚΕΛ, «δεν είπε λέξη και δεν αντέδρασε καθόλου όταν μέσα από την έκθεσή του ο κ. Γκουτέρες απενοχοποιούσε και εγκωμίαζε την Τουρκία, αλλά και όταν παρόμοια ενεργούσε η κα Μογκερίνι». Νωρίτερα, ο δήμαρχος Μόρφου ζήτησε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, λέγοντας πως ο κόσμος έχει ανάγκη από ελπίδα. «Αν δεν δούμε ένα φως στο τούνελ, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα τυφλά, χωρίς να έχουμε κάπου να κρατηθούμε και στο τέλος μοιραία δυστυχώς θα χαθούμε», είπε. Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Μόρφου έκανε λόγο για απογοητευτική κατάσταση, ενώ μεταφέροντας τις ανησυχίες των Μορφιτών, είπε ότι ο κόσμος έχει πια κουραστεί.

Η Τουρκία έχει κατεβάσει τρυπάνι στην Κύπρο από το 1974. «Στη Μόρφου όχι μόνο τρυπάνια… εκσκαφείς και μπετονιέρες πηγαινοέρχονται καθημερινά και δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους», σημείωσε.