Στροφή 180 μοιρών από τον Μπόρις Τζόνσον

  • Στη χώρα εξετάζονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά
  • Όλο αυτό το διάστημα ο Μπόρις Τζόνσον περιοριζόταν σε συμβουλές και όχι στη λήψη μέτρων, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες

Ανταπόκριση από το Λονδίνο:   Ισαάκ Α. Καριπίδης

«Αν μπορέσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των νεκρών στους 20.000 ή λιγότερους, θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα». Αυτή την εκτίμηση έκανε σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου όχι ένας οποιοσδήποτε επιστήμονας ή κάποιος πολιτικός που αντιπαλεύεται τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά ο σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς. Πρόκειται για τον άνθρωπο που σε κάθε συνέντευξη Τύπου, στο Λονδίνο, βρίσκεται δίπλα στον Βρετανό Πρωθυπουργό και απαντάει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Βάλανς είπε επίσης ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά. «Η εκτίμησή μας είναι πως έχουν αρρωστήσει πάνω από 55.000 άνθρωποι», τόνισε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «στη χώρα εξετάζονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά».

 

Ανοσία της αγέλης

Ο Μπόρις Τζόνσον καθημερινά, εδώ και μια εβδομάδα, καλεί σε σύσκεψη την επιτροπή Κόπρα για να αξιολογήσει την κατάσταση και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Αμέσως μετά γύρω στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα δίνει συνέντευξη Τύπου στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ και δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Το βασικό ερώτημα όλες αυτές τις μέρες ήταν αν η στρατηγική που αποφάσισε να ακολουθήσει, η οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τη στρατηγική της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών, ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Η ομάδα του, η οποία κατά γενική ομολογία, απαρτίζεται από αξιόλογους επιστήμονες επέλεξε την πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» όπως χαρακτηρίζεται, στοχεύοντας στο να νοσήσουν 6 – 8 στους 10 ανθρώπους για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό και έτσι να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός. Παράλληλα, προσδιόρισαν τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού και τους ζήτησαν να απομονωθούν. Κορυφαίος γιατρός που δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» μας είπε «πως κατέληξαν σε αυτή τη στρατηγική συνυπολογίζοντας και άλλες παραμέτρους όπως είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της μακροχρόνιας απομόνωσης των ανθρώπων στα σπίτια τους, αλλά και η βιολογική αντοχή του πληθυσμού».

Συμβουλές αντί μέτρα

Έτσι, όλο αυτό το διάστημα ο Μπόρις Τζόνσον περιοριζόταν σε συμβουλές και όχι στη λήψη μέτρων, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους όσοι έχουν κάποια συμπτώματα, ακόμη και λίγο πυρετό, να μείνουν στο σπίτι τους για 14 μέρες. Τις ομάδες υψηλού κινδύνου τις συμβούλεψε να μη βγουν από την οικία τους για 12 εβδομάδες. Ενώ ζήτησε και από τους υπόλοιπους πολίτες να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις. Και από όλους μας να πλένουμε σχολαστικά και συχνά τα χέρια μας.

Βλέποντας όμως πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην υπόλοιπο κόσμο, αλλά και τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων, τα επικριτικά δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν. «H ολιγωρία που δείχνει ο Μπόρις Τζόνσον στη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τον πληθυσμό της χώρας», υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ερευνητές και αναλυτές και τον καλούσαν να αλλάξει στρατηγική το συντομότερο δυνατόν. Ομάδα επιστημόνων με επιστολή τού ζήτησε να δημοσιοποιήσει τα επιχειρήματα των ειδικών στα οποία βασίστηκε η πολιτική που ακολούθησε. Η Συνδικαλιστική Οργάνωση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού ρωτούσε να μάθει γιατί τα σχολεία δεν είχαν κλείσει, όπως είχε γίνει σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Ηνωμένου Βασιλείου σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσε να επισημάνει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάσχει από έλλειψη βασικών μηχανημάτων, όπως αναπνευστήρες και σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο δεν θα αντέξει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες.

Έτσι, πολλές επιχειρήσεις, μουσεία και πολιτιστικά κέντρα πήραν την πρωτοβουλία και έκλεισαν. Γονείς σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ είχε ξεκινήσει με πολύ μεγάλη συμμετοχή και η συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου για να διακοπεί η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ακόμη και το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της βασίλισσας μεταξύ αυτών και τα περίφημα καλοκαιρινά πάρτι στους κήπους του. Παρ’ όλα αυτά ο Μπόρις Τζόνσον επέμενε στην πολιτική του. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ. Εκεί λοιπόν στην καθιερωμένη πλέον συνέντευξη Τύπου έκανε στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που όλοι τα περίμεναν εδώ και μέρες. Για την ακρίβεια το πρώτο δραστικό μέτρο ήρθε την Τετάρτη όταν ανακοινώθηκε πως την Παρασκευή θα κλείσουν τα σχολεία επ’ αόριστον.

Από χθες λοιπόν και εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν παμπ, εστιατόρια, γυμναστήρια, μουσεία, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι κ.τ.λ. Συνολικά το 75% των τοποθεσιών που μαζεύουν κόσμο σε όλη τη χώρα.

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας

Παράλληλα ανακοινώθηκαν και μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Αποφασίστηκε λοιπόν, το κράτος να καταβάλει το 80% των μισθών των εργαζομένων ιδιωτικών εταιρειών. Ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2.500 στερλίνες το μήνα. Το μέτρο θα έχει αρχικά τρίμηνη ισχύ, αλλά μπορεί να παραταθεί αν χρειαστεί όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που μια κυβέρνηση προβαίνει σε μία τόσο δραστική οικονομική παρέμβαση. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η μείωση του επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας στο 0,1%. Και αυτό το μέτρο πρωτοφανές, καθώς ποτέ άλλοτε στην πολύχρονη ιστορία της, μετράει πάνω από 325 χρόνια, το επιτόκιό της δεν ήταν τόσο χαμηλό. Παράλληλα αποφασίστηκε να τυπωθούν 200 δις στερλίνες. Ενώ «ως φιλί ζωής» χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης η εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, για χορήγηση κρατικών δανείων και εγγυήσεων ύψους 350 δις στερλινών στις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα απόνερα του κορονοϊού.

Στην αλλαγή της στρατηγικής του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται που καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ομάδα του κορυφαίου επιδημιολόγου και συμβούλου της κυβέρνησης, Νιλ Φέργκιουσον, ο οποίος είναι καθηγητής στο Imperial College. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατέθεσε έκθεση η οποία εκτιμά πως θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και θα καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα. Η μελέτη της έκθεσης βασίστηκε σε στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ιταλία, ενώ παράλληλα σύγκρινε τον συγκεκριμένο κορονοϊό με την επιδημία της γρίπης του 1918. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν πως χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα οι νεκροί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσουν τις 500.000.

Ούτως ή άλλως, προκαλεί ανατριχίλα το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεκινήσει και στήνουν πρόχειρα νεκροτομεία αρχικά δίπλα στα υπάρχοντα και αργότερα θα κατασκευαστούν και σε άλλες περιοχές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Το αν έχει δίκιο ή όχι η ομάδα του Μπόρις Τζόνσον, δυστυχώς μόνο η πράξη θα το αποδείξει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy