Η στροφή Χριστοδουλίδη… έχει ακόμη δρόμο για να αποδείξει αξιοπιστία!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στην πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα και διαφάνηκε ακόμη μια φορά ότι πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα χρησιμοποιούν το εθνικό μας θέμα για προεκλογικούς και μικροκομματικούς σκοπούς.

Η περιβόητη και πολυδιαφημιζόμενη πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως αυτή άρχισε να παρουσιάζεται προεκλογικά, για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, αποδείχθηκε τελικά, μετά από συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δεν είναι τίποτα άλλο από σκόρπιες σκέψεις του κ. Χριστοδουλίδη για το πώς εμπλέκει τις ευρωτουρκικές σχέσεις στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση στο χαρτί. Δεν δόθηκε οποιοδήποτε έγγραφο ή σημείωση από τον κ. Χριστοδουλίδη ούτε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ούτε και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν δόθηκε, γιατί δεν υπάρχει ούτε ως άτυπο έγγραφο ούτε ως επίσημη πρόταση.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ξεκαθαρίστηκε επίσης από τον νέο Πρόεδρο (που ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη ακολουθούσε πολιτική σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία για να «πονέσει») ότι δεν συζητά για κυρώσεις και ότι θα ακολουθήσει θετική ατζέντα για καλλιέργεια θετικού κλίματος. Προφανώς ο κ. Χριστοδουλίδης συνειδητοποιεί ότι δεν επιλύονται τα προβλήματα με αντιπαραθέσεις και κυρώσεις και ούτε μπορεί να υπάρξει διάλογος όταν υπάρχει κλίμα έντασης. Ωστόσο ο συνέταιρος του κ. Χριστοδουλίδη στην κυβέρνηση και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εισηγήθηκε να μην εγκαταλείψουμε τη σκληρή γραμμή, προεξοφλώντας ότι δεν θα αποδώσει η θετική ατζέντα Χριστοδουλίδη!

Στροφή από τις προεκλογικές θέσεις Χριστοδουλίδη αποτελεί και η θέση ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, αποδεχόμενος όλες τις συγκλίσεις και το κεκτημένο που είχε κλειδώσει μέχρι τότε, ενώ προεκλογικά άφηνε να νοηθεί ότι θα διαπραγματευόταν το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως ακόμη ζητούν οι κ.κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος.

Οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται στο Κυπριακό, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΑΚΕΛ. Διαπιστώνουμε μια στροφή του κ. Χριστοδουλίδη για το χειρισμό του Κυπριακού, η οποία ωστόσο για να γίνει αξιόπιστη απαιτούνται πολύ περισσότερα και συνέχεια. Βέβαια, υπάρχουν και ανησυχίες αφού οι συνεταίροί του στην κυβέρνηση, ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, επιμένουν σε διαφορετικό δρόμο…

Ευχόμαστε πραγματικά μετά τις προεδρικές εκλογές όλοι να έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επικίνδυνα παιχνίδια στο Κυπριακό και απαιτούνται σοβαρές, στοχευμένες και αξιόπιστες πρωτοβουλίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy