Στροφή στα δεξιότερα η κυβέρνηση ΔΗΣΥ αντί ευρείας αποδοχής…

«Νέα» πρόσωπα με ακροδεξιές θέσεις σε Κυπριακό και μεταναστευτικό 

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν… Όχι μόνο απέτυχε να συστήσει «κυβέρνηση ευρείας αποδοχής» όπως ευαγγελιζόταν ο κ. Αναστασιάδης, με τη βοήθεια του ΔΗΣΥ, αλλά πέτυχε το αντίθετο: Στροφή προς την ακροδεξιά!

Ιδιαίτερα με την υπουργοποίηση/διορισμό προσώπων που έχουν δημόσια τοποθετηθεί με ακροδεξιές θέσεις στο μεταναστευτικό και το Κυπριακό. Κι αυτό με τη συνεργασία της Πινδάρου και της ηγεσίας της -Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης- που έσπευσαν χθες και έβαλαν το λιθαράκι τους σ’ αυτή την εξέλιξη: Στις θέσεις των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης οι διορισθέντες προέρχονται από το χώρο του ΔΗΣΥ. Το ίδιο και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μ. Πελεκάνος, γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις στο μεταναστευτικό. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Αναστασιάδης διατήρησε στη θέση του τον Υπουργό Παιδείας που ικανοποιεί και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Κυριάκος Κούσιος λέγεται ότι θα διορισθεί πρόεδρος της ΕΔΥ. Ερωτηθείς για το δικό του μέλλον, ο ίδιος είπε ότι «ο Πρόεδρος μού πρόσφερε θέση για να παραμείνω στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επέλεξα να αποχωρήσω».

Στη θέση του Υπουργού Υγείας διορίζεται ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εγκεκριμένος λογιστής και κάτοχος πτυχίου Οικονομικών. Διδάσκει Οικονομικά ως ειδικός επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Χατζηπαντέλας ήταν επιλογή του κ. Νεοφύτου όταν ο κ. Αδάμου απάντησε (χθες) αρνητικά στην πρόταση Αναστασιάδη για υπουργοποίησή του. Με ανακοίνωσή του ο κ. Αδάμου αναφέρει ότι «προβληματίστηκα πολύ τις τελευταίες ημέρες», αλλά «μετά από πολλή και ώριμη σκέψη, αναλογιζόμενος και τις όποιες λανθασμένες εντυπώσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περί δικής μου πολιτικής ασυνέπειας -και θέλοντας να μείνω πιστός στις αρχές που με χαρακτηρίζουν από την πρώτη στιγμή της ανάμειξής μου στην πολιτική- αποφάσισα να μην αποδεχθώ την πρόταση του κ. Αναστασιάδη, παρά το ότι έγινε μέσα από το φακό και το κριτήριο της προσφοράς στο λαό». Παράλληλα, ευχαριστεί τον κ. Αναστασιάδη για την «τιμητική πρόταση» για υπουργοποίησή του.

Στη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διορίστηκε η κα Στέφη Δράκου, νομικός, ιδιοκτήτρια εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών και τέως γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών. Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας διορίστηκε η Αναστασία Ανθούση, φαρμακοποιός και ανώτερη λειτουργός Υγείας. Είναι υπεύθυνη του Γραφείου Υπουργού Υγείας από το 2013.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Μάριος Πελεκάνος, χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διευθυντικό στέλεχος επενδυτικού ταμείου, με σπουδές στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος διορίστηκε η Νιόβη Παρισσινού, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων στο ΚΕΒΕ.
Καθήκοντα Διευθυντή Γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ιωσήφ που απέτυχε να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, ενώ ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αποσπάται από την προεδρία στο Υπουργείο Εξωτερικών ως υπεύθυνος σε θέματα σχετικά με τον διεθνή Τύπο και τη διαφώτιση.

Στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού που «βαφτίστηκε» Επίτροπος του Πολίτη διορίστηκε ο μέχρι πρότινος αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας. Η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών και αξιωματούχων της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί και θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021.

Νίκη Κουλέρμου

Πως «διαβάζουν» τα κόμματα τις σκέψεις Αναστασιάδη

Η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής αλλά βρήκε κλειστές πόρτες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης.

Πρόσθεσε ότι απέτυχε αυτή η προσπάθεια αλλά η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει και να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και θα είναι προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς σημείωσε ότι ακόμη και την ώρα του ανασχηματισμού ο Πρόεδρος δεν μπορεί να ξεφύγει από το βόλεμα ημετέρων, και τόνισε ότι έχουμε πλέον μια πιο συναγερμική κυβέρνηση.

Τόνισε ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ο εαυτός της και όχι η εικόνα της. Ο κύριος Κουκουμάς πρόσθεσε ότι αυτά δεν διορθώνονται με την αλλαγή των προσώπων όταν οι πολιτικές και οι συμπεριφορές παραμένουν οι ίδιες.

Ειδικά για τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο το ΑΚΕΛ διερωτάται για τη νομιμότητα αυτής της απόφασης αφού δεν είναι δημόσιος υπάλληλος για να αποσπάζεται από την προεδρία σε υπουργείο ή από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Ο κύριος Κουκουμάς είπε επίσης ότι ερωτηματικά προκύπτουν και για τα καθήκοντα που θα αναλάβει στο Υπουργείο Εξωτερικών, αφού την ευθύνη της διαφώτισης την έχει αναλάβει ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών θεμάτων και τον διεθνή Τύπο παρακολουθεί και χειρίζεται το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού είπε ότι πρόκειται για κομματική κυβέρνηση από τον χώρο του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα πρόσωπα που διορίστηκαν δεν είναι ικανά και τους ευχήθηκε καλή δουλειά.

Ο κύριος Σολωμού είπε ότι το ΔΗΚΟ θα δώσει μια περίοδο χάριτος στους νέους Υπουργούς και όσα γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση θα τα χαιρετίσει, σε διαφορετική περίπτωση θα ασκείται κριτική

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.