Στρώνουν χαλί σε τράπεζες και ταμεία-γύπες – Επιχειρούν να εκβιάσουν τα κόμματα με τα κονδύλια από Ταμείο Ανάκαμψης


Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ στρώνουν χαλί στις τράπεζες και τα ταμεία-γύπες, προωθώντας νέες αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε βάρος των δανειοληπτών. Παράλληλα, επιχειρούν να εκβιάσουν τα κόμματα με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να κάνουν αποδεκτές τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατέθεσε σημείωμα στο οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ακόλουθες αλλαγές:

• Παραχώρηση στα ταμεία-γύπες (Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων και Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων) της δυνατότητας να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών και των εγγυητών από το σύστημα Άρτεμης και στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, δεν θα εκταμιευθεί η δόση των 85 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

• Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά υπό τρεις προϋποθέσεις: Να διατηρηθεί η υφιστάμενη αδυναμία των δικαστηρίων να εκδικάζουν υποθέσεις επιβεβαίωσης χρέους, να μη γίνουν αλλαγές από τα κόμματα όπως έγινε την προηγούμενη φορά που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή, και να μην περιληφθούν πρόνοιες οι οποίες θα διευκολύνουν τους κακοπληρωτές, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεκπεραίωση αναδιάρθρωσης του δανείου.

• Αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να αποκτήσουν και τα ταμεία-γύπες το προνόμιο το οποίο έχουν οι τράπεζες, όσον αφορά τη δυνατότητα να καταθέτουν στο δικαστήριο ένα απλό αντίγραφο της κατάστασης λογαριασμού για επιβεβαίωση του ύψους του οφειλόμενου ποσού, χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται ξεχωριστά η κάθε καταχώρηση στο λογαριασμό.

Απέρριψαν πρόταση της ΚΤΚ

Εν τω μεταξύ, από το σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στη σύσκεψη φαίνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε πρόταση για να δοθεί στους «συνεργάσιμους» (δανειολήπτες) με ενυπόθηκο υπό εκποίηση ακίνητο κύρια κατοικία αγοραίας αξίας κάτω από 350 χιλ. ευρώ, το «δικαίωμα καταχώρησης έφεσης νωρίτερα στη διαδικασία εκποίησης σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο και για αμφισβήτηση του ποσού».

Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρεί ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο «όλες οι διαφορές δανειοληπτών – πιστωτών που αφορούν την επιβεβαίωση του χρέους, (θα οδηγούνται) προς επίλυση διά της δικαστικής οδού, η οποία παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προτάσεις ΑΚΕΛ για στήριξη των δανειοληπτών

Το ΑΚΕΛ διά του Άντρου Καυκαλιά κατέθεσε σειρά προτάσεων για ενίσχυση της θέσης των δανειοληπτών, όπως η υιοθέτηση των οδηγιών της ΕΕ όσον αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες, η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, η δημιουργία μηχανισμού για διερεύνηση καταγγελιών με αποτελεσματικές και διαφανείς διαδικασίες και η αλλαγή της νομοθεσίας όσον αφορά τα κεφάλαια, τα οποία πρέπει να διαθέτουν οι εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων. Πρότεινε επίσης μέτρα για αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις των τραπεζών και των ταμείων με τους δανειολήπτες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.