ΣΒΑΚ: Λύση για το κυκλοφοριακό και άλλα προβλήματα που ασχημίζουν τη Λεμεσό

Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και ο ρόλος της κοινωνίας μέσα από τη ματιά ειδικών και τεχνοκρατών

Έλα στο Google News

Δύο χρόνια έχουν περάσει αφότου ολοκληρώθηκε η μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη Λεμεσό, ωστόσο μέχρι σήμερα καμιά κίνηση δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες Τοπικές Αρχές για την εφαρμογή του.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οργανωμένοι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και άλλοι φορείς αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι το ΣΒΑΚ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα το κέντρο της Λεμεσού, αλλά και μιας σειράς άλλων ζητημάτων που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα της πόλης.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, καθώς και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό», με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και ειδικών στον τομέα της κινητικότητας, με επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Ειδικότερα, κατατέθηκαν εισηγήσεις και εκτιμήσεις από τον αρχιτέκτονα Γιάννης Αρμεύτη εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», τον Δρα Κωνσταντίνο Λαλένη, Συγκοινωνιολόγο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Δρα Κωνσταντίνο Σερράο, Πολεοδόμο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Δρα Γιώργο Γεωργιάδη, Μηχανολόγο Μηχανικό, Γενικό Διευθυντή Excelix, Επισκέπτη Καθηγητή Πανεπιστημίου Dortmund και τον Συγκοινωνιολόγο Δρα Δημήτρη Δημητρίου, ενώ το συντονισμό είχε ο Πολεοδόμος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick, Δρ Βύρων Ιωάννου.

Χαρακτηρίζοντας την κυκλοφορία, την κινητικότητα και τον δημόσιο χώρο ως μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Λεμεσός, ο Γιάννης Αρμεύτης, στηριζόμενος σε έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό», υπέδειξε ότι αυτά είναι ζητήματα που θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους δημότες της Λεμεσού εάν δεν ληφθούν τολμηρές αποφάσεις που να επισπεύσουν την εφαρμογή του ΣΒΑΚ. Οι απόψεις των ειδικών, όπως επεσήμανε, αποτελούν βασικό στοιχείο της διαβούλευσης που πραγματοποιεί η Πρωτοβουλία, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λαλένης αναφέρθηκε στο θέμα της αστικής διακυβέρνησης και στις προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των ΣΒΑΚ, σημειώνοντας ότι παρά τη συνεισφορά των ΣΒΑΚ στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της κάθε πόλης, υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις που αναδύονται και απαιτούν τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα, τους τεχνοκράτες και την τοπική κοινωνία.

Η παρουσίαση από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Σερράο αφορούσε τις εφικτές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο της κάθε πόλης. Διαχρονικά, όπως επεσήμανε, οι πόλεις περιορίζουν τον διαθέσιμο δημόσιο χώρο στον οποίο έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης και αναφέρθηκε στους διαφόρους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των πόλεων, στις διάφορες μεθόδους, τα εργαλεία σχεδιασμού, αλλά και στις εφικτές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους και άμεσης εφαρμογής.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αναδυόμενη ιδέα του «διαμοιρασμού», η οποία προωθεί τη χρήση μέσων διακίνησης από κοινού, όπως για παράδειγμα οι ενοικιάσεις ποδηλάτων ή το car sharing. Τέλος, έθιξε τη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης που πρέπει να επιτελείται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Οι σύγχρονες τάσεις και καλές πρακτικές για την ανάπτυξη μοντέλων βιώσιμης αστικής κινητικότητας ήταν το θέμα της παρουσίασης του Δρος Γεωργιάδη. Με αναφορές στις αναδυόμενες παγκόσμιες τάσεις στον τομέα της κινητικότητας, με παραδείγματα από το εξωτερικό τα οποία υποδεικνύουν τη μετάβαση της κοινωνίας από το μοντέλο της ατομικής ιδιοκτησίας σε μοντέλα συνδρομητικά και κοινής χρήσης, και τις νέες μορφές κινητικότητας, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε το πώς μπορεί να προωθηθεί η καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Δημητρίου παρουσίασε τις κρίσεις και τις προκλήσεις που προκύπτουν σε σχέση με το ΣΒΑΚ Λεμεσού. Έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά και την πείρα που του απέφερε η εμπλοκή του ως συντονιστής του ΣΒΑΚ, κατέθεσε τις δικές του προσωπικές απόψεις για τους παράγοντες που επηρεάζουν την κινητικότητα στη Λεμεσό. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μη εφαρμογή του ΣΒΑΚ, το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πόλης ανθρώπινης, προσβάσιμης σε όλους και με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.