Συµφωνία για ισχυρή ευρωπαϊκή νοµοθεσία για προστασία των εργαζοµένων από τον αµίαντο

Μετά από αρκετούς γύρους διαπραγµατεύσεων τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες, στα τέλη Ιουνίου επιτεύχθηκε συµφωνία για την προστασία των εργαζοµένων από τον αµίαντο.

Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Nikolaj Villumsen (Κόκκινη-Πράσινη Συµµαχία, ∆ανία) δήλωσε: «Είµαι χαρούµενος που επιτέλους καταλήξαµε σε συµφωνία για µια ισχυρή µεταρρύθµιση της διαχείρισης του αµιάντου σε ολόκληρη την ΕΕ. Η συµφωνία είναι ευρύτερη και πιο ολοκληρωµένη από ό,τι ήλπιζαν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι κατασκευαστικές εταιρείες. Είναι µια ξεκάθαρη νίκη για τους εργαζόµενους και θα βελτιώσει την προστασία για εκατοµµύρια Ευρωπαίους».

Ο Nikolaj Villumsen συνέταξε το 2021, µια νοµοθετική πρωτοβουλία που ζητούσε µια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αφαίρεση όλου του αµιάντου. Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκε τον Σεπτέµβριο του 2022 η Επιτροπή υποβάλλοντας ένα πακέτο µέτρων που αφορούσε κυρίως τη µείωση του ορίου επαγγελµατικής έκθεσης στον αµίαντο.

Παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε από το 2005, ο αµίαντος εξακολουθεί να προκαλεί την απώλεια έως και 90.000 ανθρώπινων ζωών στην Ευρώπη ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 55-85% των περιστατικών επαγγελµατικού καρκίνου του πνεύµονα.

Σε µια περίοδο που στο πλαίσιο των πολιτικών για το κλίµα και την εξοικονόµηση ενέργειας, εκατοµµύρια παλαιότερα κτίρια ανά την Ευρώπη πρόκειται να ανακαινιστούν την επόµενη δεκαετία, η διασφάλιση της προστασίας των εργαζοµένων από αυτόν τον σιωπηλό δολοφόνο είναι ζωτικής σηµασίας.

Βασικές αλλαγές

Ένα από τα πολυσυζητηµένα σηµεία στη µεταρρύθµιση του αµιάντου ήταν η µείωση της οριακής τιµής για το πόσος αµίαντος µπορεί να υπάρχει στον αέρα. Το υφιστάµενο όριο στην ΕΕ είναι 100.000 ίνες/m3 που θα µειωθεί σε 2000 ίνες/m3 µετά από µεταβατική περίοδο 6 ετών.

Εκτός από τη σηµαντική νίκη στην οριακή τιµή, η µεταρρύθµιση περιλαµβάνει µια σειρά από άλλα βασικά σηµεία που είναι απολύτως θεµελιώδη, συµπεριλαµβανοµένης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εταιρειών που χειρίζονται αµίαντο. Υπάρχουν επίσης νέες αυστηρότερες απαιτήσεις για υπαίθριες και βραχυπρόθεσµες εργασίες µε αµίαντο. «Έτσι, δεν αφήνονται παραθυράκια όταν, για παράδειγµα, πρέπει να αφαιρεθούν τα κεραµίδια µιας στέγης», είπε ο Villumsen.

∆εν έγινε δυστυχώς κατορθωτό να επιβληθεί υποχρεωτικός έλεγχος πριν από την ανακαίνιση και την κατεδάφιση, ωστόσο η Επιτροπή έχει δεσµευτεί να υποβάλει µια φιλόδοξη πρόταση το φθινόπωρο. «Η µάχη πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο Villumsen που συµπλήρωσε: «Από τους εργάτες των κατασκευών µέχρι τους πυροσβέστες, η συµφωνία σηµατοδοτεί µια ξεκάθαρη νίκη για την προστασία όλων εκείνων των Ευρωπαίων και όχι µόνο που ενδέχεται να εκτεθούν στον αµίαντο µέσω της εργασίας τους».

Το αποτέλεσµα των διαπραγµατεύσεων πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο Συµβούλιο προτού υπογραφεί και τεθεί σε ισχύ η τελική συµφωνία. Ωστόσο, δεν αναµένονται αλλαγές στο κείµενο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy