Συγκάλεσε νέα σύσκεψη της Πενταμερούς ο Γκουτέρες-Έκτακτη σύσκεψη και ΠτΔ-Δένδια

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες συγκάλεσε για τις 20.30 (ώρα Κύπρου) έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας των 5+1.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί έκτακτα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς υπήρχε στο πρόγραμμα συνάντηση της ολομέλειας μετά την ολοκλήρωση των κατ’ ιδίαν επαφών, ωστόσο στη συνέχεια αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί και να προχωρήσουν απευθείας σε δείπνο εργασίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, ερωτηθείς στη Νέα Υόρκη για το μήνυμα που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στην πρωινή ολομέλεια, είπε πως δεν έχει να μοιραστεί, συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες.

«Γνωρίζετε καλά τις θέσεις του ΓΓ για την Κύπρο, τις επαναβεβαίωσε», είπε ο Φερχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ ενημέρωσε χθες στη Γενεύη τους δημοσιογράφους για τη διαδικασία και ξεκαθάρισε ότι ο ΓΓ προσέρχεται στη συνάντηση με μία πολλή ρεαλιστική συμπεριφορά και ενθάρρυνε τα μέρη να είναι δημιουργικά στις προσεγγίσεις τους. Πέραν τούτων δεν έχω οποιεσδήποτε ειδικές λεπτομέρειες να μοιραστώ, ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ανέφερε στην ενημέρωσή του πως ο ΓΓ συγκάλεσε το πρωί την ολομέλεια των άτυπων συνομιλιών 5+1 για το κυπριακό ζήτημα.

«Αυτή τη στιγμή έχει διμερείς συναντήσεις με διάφορες αντιπροσωπείες καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται. Θα παραθέσει δείπνο στις αντιπροσωπείες το βράδυ. Αναμένουμε οι συζητήσεις να συνεχιστούν την Πέμπτη», πρόσθεσε.

Οι Τ/κ δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους, είπε στην ολομέλεια της άτυπης ο Τατάρ

Οι Τ/κ περνώντας μέσα από δύσκολες συνθήκες, ζούνε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, δεν εγκατέλειψαν καθόλου την κυριαρχία του και ούτε πρόκειται από δω και πέρα να εγκαταλείψουν την κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς τους, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του το πρωί στην ολομέλεια της άτυπης 5 + 1 συνάντησης στην Γενεύη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ που εκδόθηκε 2,5 ώρες μετά το τέλος της ολομέλειας και τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Τατάρ, η ομιλία του Τ/κ ηγέτη διήρκησε 40 λεπτά και αναφέρθηκε στο Κυπριακό με βάση τη δική του εμπειρία.

Ο Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του ανέφερε ότι αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία, παίρνοντας μαθήματα από την αποτυχία των εμπειριών με βάση την ομοσπονδία, πριν αρχίσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, η διεθνής κοινότητα να τερματίσει χωρίς προϋποθέσεις τις αδικίες και τα παρωχημένα «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ, ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην περιοχή που άλλαξαν.

Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η μόνη νέα, εποικοδομητική και ρεαλιστική ιδέα, είναι αυτή που η τ/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος του κ. Τατάρ είπε ότι στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία διαφορετική από την σημερινή, λέγοντας πως επαναλαμβάνοντας τα ίδια δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι ξεκάθαρο από την διαδικασία για μια ΔΔΟ που συζητείται από το 1977 μέχρι σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα.

Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά την συνέχιση του στάτους κβο που θεωρείται απαράδεκτο και είναι εις βάρος των Τ/κ και πως το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, είναι το έδαφος για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Τ/κ δικαιούνται να βρίσκονται στη διεθνή κοινότητα ως ο κοινός ιδιοκτήτης της Κύπρου, έχουν δώσει αγώνα για να ζουν ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, λέγοντας πως ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, που πήραν Τ/κ και Ε/κ από τους Εγγλέζους, έχοντας ίσο εταιρικό στάτους, δικαίωμα λόγου στη λήψη αποφάσεων και κυριαρχική ισότητα.

Από το 1963 και μετά, οι Τ/κ – είπε – ζουν στο δικό τους ανεξάρτητο κράτος, κυρίαρχοι. Το στάτους των κοινοτήτων του 1960, συνέχισε, έχει αλλάξει και πλέον στο νησί υπάρχουν δύο λαοί που έχουν κράτος. Υπό αυτές τις πραγματικότητες, είπε, πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία και να εγκαθιδρυθεί μια συνεργασία μεταξύ κρατών που να βασίζεται στην ισότητα.

Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, τον κ. Τατάρ στην πρωινή ομιλία συνόδευαν ο διαπραγματευτής του, Εργκιούν Ολγκούν, το μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου, ο ειδικός σύμβουλος, Οσμάν Ερτούγ, ο συντονιστής των Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ και η σύμβουλος για νομικά θέματα, Σιουλέν Καράμπατζιακ.

Θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις, είπε ο Πρόεδρος

Εφόσον μπούμε σε διαπραγμάτευση θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην έκτασης 13 σελίδων παρέμβασή του το πρωί κατά τη σύνοδο της ολομέλειας των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και στις εκκρεμότητες που υφίστανται. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες αναφέρθηκε στη εκ περιτροπής προεδρία και στην επιμονή της τ/κ πλευράς για ύπαρξη θετικής ψήφου σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης περιλαμβανομένου του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημείωσε πως δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε οποιαδήποτε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που θα επηρέαζαν καθ` οιονδήποτε τρόπον την τ/κ κοινότητα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκλίσεις με βάση τις οποίες η πλευρά μας θεωρεί ότι θα ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της τ/κ πλευράς και σε πρόνοιες που θα διασκέδαζαν τις ανησυχίες της άλλης πλευράς όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η ένωση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, η διχοτόμηση, η απόσχιση και οι δυο συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισότιμο πολιτικό καθεστώς με καθορισμένα διοικητικά όρια όπου θα ασκούν εξουσία. Τόνισε πως τα προβλήματα που παρουσιάζονται μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τις πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δυο κοινότητες, μέσω της επικύρωσης της λύσης τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ όσο και από την ΕΕ, αλλά και την ίδρυση συμβουλίου έκτακτης ανάγκης, μιας πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης και του συμφώνου φιλίας.

Υπογράμμισε πως η διατήρηση τους στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός και δεν είναι σίγουρα προς όφελος οποιασδήποτε από τις δυο κοινότητες, και αναφέρθηκε στην πρότασή του για τα ΜΟΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παρά τους χάρτες για εδαφικές αναπροσαρμογές που κατατέθηκαν το 2017 στη Γενεύη.

Μίλησε εξάλλου για το Πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ και είπε πως οι προτάσεις μας επί των έξι σημείων, όπως είχαν υποβληθεί στο Κραν Μοντανά, στις 5-6 Ιουλίου παραμένουν σε ισχύ. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως τα έξι σημεία πρέπει να συζητηθούν αλληλοεξαρτώμενα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά ή α λα καρτ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών που να βασιστεί στις υφιστάμενες συγκλίσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για μια διαρκή διευθέτηση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ όπως καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαβεβαίωσε για την προθυμία της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει σε συνομιλίες επί της ουσίας του Κυπριακού για μια λύση προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν ενδιαφέρει την ε/κ πλευρά η επίρριψη ευθυνών, αλλά η ουσία. Ανέφερε πως μια συμφωνία πρέπει να διασκεδάζει τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων μέσα από τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών.

Σημείωσε πως οι Συμφωνίες Κορυφής ήταν ένας ιστορικός συμβιβασμός της ε/κ πλευράς, αφού η διευθέτηση θα επέλθει μέσω της μετεξέλιξης της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Επικοινωνία με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, κ. David Hale.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

Οι κ.κ. Lavrov και Hale επανέλαβαν τη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός τους πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borell κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της Άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη. Ο ΥΕ επανέλαβε την δημοσίως διακηρυγμένη θέση της ΕΕ, η οποία έχει ξεκάθαρα διαβιβασθεί σε όλους τους συμμετέχοντες στη Γενεύη, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου της ΔΔΟ και ότι καμιά άλλη μορφή λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Borell αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων που είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο κ. Yantao Liu.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.