Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ αναφορικά με το αν η Τζέιν Χολ Λουτ παρέδωσε την έκθεση της για το κυπριακό στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση βρίσκεται από το βράδυ στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση θα παραδοθεί εντός των επόμενων ωρών.
Ωστόσο όπως είχε μεταδώσει την περασμένη βδομάδα ο ανταποκριτής του Άστρα στη Νέα Υόρκη Πανίκκος Παναγιώτου, η παράδοση της έκθεσης είναι εσωτερική διαδικασία και μάλλον δεν θα δημοσιοποιηθεί. Παράλληλα, εφόσον παραδοθεί στον γ.γ. του ΟΗΕ, δεν θα δοθεί στις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες όμως θα τύχουν σχετικής ενημέρωσης.

Η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να τερματισθούν», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram.
Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού για να είναι βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων ανεξαιρέτως, θα πρέπει να διευθετήσει αυτές τις δύο κρίσιμες παραμέτρους.

Αναφορικά με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι δια της άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς καμία παρέμβαση τρίτων».

Αναφερόμενος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που πραγματοποιείται αύριο στην Κρήτη, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, μέσα από την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν διαμορφώσει έξι τριμερείς σχηματισμούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι καινούργια η θέση για μια αποδυναμωμένη ομοσπονδιακή κεντρική κυβέρνηση με ενισχυμένες πολιτείες, δήλωσε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των τεσσάρων λεγόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Ερχιουμάν είπε ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν θα χρειαστεί μια μακρά διαπραγμάτευση. Η τ/κ πλευρά, συμπλήρωσε, δεν έχει διαφοροποιήσει το αίτημα της για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και με καθορισμένο τέλος.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που ξεκίνησε στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Ερχιουμάν σημείωσε πως μέχρι τώρα η ε/κ πλευρά υποστήριζε συνεχώς μια ομοσπονδία με δυνατή κεντρική κυβέρνηση.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να συζητηθεί γιατί μεταξύ των κύριων λόγων απομάκρυνσης από το μοντέλο της ομοσπονδίας με ισχυρό κέντρο, ήταν η επιμονή της τ/κ πλευράς στην πολιτική ισότητα και η ε/κ πλευρά που «δεν μπόρεσε να εξηγήσει στο λαό την πολιτική ισότητα ανέπτυξε το αφήγημα ενός νέου μοντέλου».

Σημείωσε παράλληλα ότι η τ/κ πλευρά επιμένει στην πρότασή της για μια γρήγορη διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα που θα διεξέλθουν μαζί και γρήγορα οι πλευρές και τα σημεία διαφωνίας