Συγκεχυμένο το μετεκλογικό σκηνικό στον Λίβανο με καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων

epa09951070 Lebanese Interior Minister Bassam Mawlawi speaks during a press conference at the Interior Ministry in Beirut, Lebanon, 16 May 2022. Mawlawi announces the final results for some districts in Lebanese parliamentary elections. Some 3.9 million Lebanese citizens are eligible to elect parliament's 128 members amid political instability and economic crisis. EPA/WAEL HAMZEH

Συγκεχυμένο είναι το πολιτικό σκηνικό στο Λίβανο μετά τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου.

Ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν να ανακοινωθούν χθες το πρωί, εν τέλει χθες βράδυ, ένα 24ωρο μετά το κλείσιμο των καλπών, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και οι εκλεγέντες βουλευτές από τις 10 εκ συνόλου 15 εκλογικών περιφερειών, που εκπροσωπούνται από 78 έδρες επί συνόλου 128 εδρών.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογικών περιφερειών Βηρυτός Ι (8 έδρες), Όρος Λίβανος Ι (8 έδρες), Όρος Λίβανος ΙΙ (8 έδρες), Όρος Λίβανος ΙΙΙ (6 έδρες), Όρος Λίβανος IV (13 έδρες), Κοιλάδα Μπεκάα Ι (7 έδρες), Κοιλάδα Μπεκάα ΙΙ (6 έδρες), Κοιλάδα Μπεκάα ΙΙΙ (10 έδρες), Νότιος Λίβανος Ι (5 έδρες), Νότιος Λίβανος ΙΙ (7 έδρες).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες βράδυ το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, που έχει την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας, απέδωσε την καθυστέρηση της ανακοίνωσης τελικών αποτελεσμάτων σε τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν στην καταμέτρηση των ψήφων σε δύο εκλογικές υποπεριφέρειες στο Όρος Λίβανος. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων οφείλεται και στην καταμέτρηση των ψήφων των αποδήμων εκλογέων.

Πάντως, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, άφησε το στίγμα της στην ομαλή διεξαγωγή της εκλογική διαδικασίας. Ο επικεφαλής της 11μελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, δικαστής Ναντίμ Αμπντελμάλακ, δήλωσε χθες βράδυ, αφότου είχαν ήδη συμπληρωθεί αρκετές ώρες από το κλείσιμο της κάλπης και βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε ακόμα εξασφαλίσει τη χορήγηση κονδυλίων για την λειτουργία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 8 Μαΐου 2018, η Εφορευτική Επιτροπή έλαβε τα προβλεπόμενα κονδύλια για τη λειτουργία της στις 18 Απριλίου – προκαλώντας δημόσιες επικρίσεις και προβληματισμούς για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Με δεδομένο το θλιβερό προηγούμενο των εκλογών του 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με δήλωση που εξέδωσε στις 4 Φεβρουαρίου 2022 επέστησε την προσοχή της λιβανικής κυβέρνησης, καλώντας την να μεριμνήσει έγκαιρα ώστε να μην παρατηρηθεί παρόμοιο φαινόμενο μη έγκαιρης χορήγησης κονδυλίων προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, προκειμένου να μην παρατηρηθούν παρατυπίες στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαΐου 2022.

Εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών επισημαίνουν ότι σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές επικρατεί τάση υποχώρησης της επιρροής της φιλοϊρανικής σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ και της χριστιανικής παράταξης «Ελεύθερος Πατριωτικό Κίνημα» του Προέδρου Μισέλ Αούν. Αντιθέτως, το χριστιανικό κόμμα «Λιβανικές Δυνάμεις» που υποστηρίζεται από παράγοντες φιλικούς προς τη Σαουδική Αραβία, δείχνει να ενισχύεται.

Οι βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαΐου 2022 είναι οι πρώτες μετά τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, ενώ η οικονομική και νομισματική κρίση συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον μέσο πολίτη της χώρας.

Ανεξαρτήτως των τελικών αποτελεσμάτων, δεν αναμένεται να σχηματισθεί σύντομα η νέα κυβέρνηση εξ αιτίας της εθνοκοινοτικής πόλωσης που χαρακτηρίζει το λιβανικό πολιτικό γίγνεσθαι και η παρούσα κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι θα αναλάβει υπηρεσιακά καθήκοντα έως ότου περατωθούν οι μετεκλογικές διαβουλεύσεις των κομματικών ηγετών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.