Συγκεκαλυμμένες φοιτητικές εστίες στην Έγκωμη

Αντιδρούν κάτοικοι και δήμος, αφού δημιουργείται σωρεία προβλημάτων

Υπό τον γενικότερο μανδύα ανάπτυξης οικιστικών μονάδων, επιχειρείται η ανέγερση 36 φοιτητικών εστιών ενός υπνοδωματίου και 48 χώρων στάθμευσης στην περιοχή Παρισινού. Μάλιστα, αξιοσημείωτες είναι οι διαδικασίες που ακολούθησε το Τμήμα Πολεοδομίας, αφού δεν έλαβε υπόψιν ούτε το χαρακτήρα, ούτε την κλίμακα της περιβάλλουσας περιοχής, ούτε και τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία δύναται να εξελιχθούν σε θέματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, η συγκεκριμένη ανάπτυξη (δύο τριώροφες πολυκατοικίες πάνω σε πυλωτή με εκτεταμένο χώρο στάθμευσης) δεν συνάδει με το χαρακτήρα της περιοχής, στην οποία είναι κτισμένες ως επί το πλείστον μονώροφες κατοικίες. Επίσης, οι πολυκατοικίες πρόκειται να ανεγερθούν σε αδιέξοδο, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους, αφού σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η διαφυγή θα γίνει μόνο από ένα δρόμο.

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής βρίσκει ανταπόκριση από τον Δήμο, ο οποίος αρνείται να παραχωρήσει άδεια οικοδομής. Όπως εξηγεί ο Δήμος, διαφωνεί με την έγκριση αναπτύξεων εντός οικιστικής περιοχής για οικοδομές που περιλαμβάνουν μόνο μονάρια διαμερίσματα, τα οποία με τη λεγόμενη πιλοτή μετατρέπονται με μαζικό τρόπο σε φοιτητικές εστίες. Ο Δήμος σημειώνει ότι στο Τοπικό Σχέδιο υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στην Έγκωμη όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση φοιτητικών εστιών. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης κρίνει ότι οι ανέσεις του μόνιμου πληθυσμού σε περιοχές της Έγκωμης δεν διασφαλίζονται, λόγω της μαζικής παραχώρησης πολεοδομικών αδειών για ανέγερση συγκεκαλυμμένων φοιτητικών εστιών σε ήδη βεβαρημένες οικιστικές περιοχές.

Ερωτηματικά προκάλεσε η αναφορά του Τμήματος Πολεοδομίας ότι δεν ζητήθηκαν απόψεις από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική σχετικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ασφάλεια. Επίσης, η έκδοση της άδειας έγινε σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων, αφού, μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι η ανάπτυξη αυτή δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της περιοχής, θα επηρεάσει τις ανέσεις των κατοίκων, ενώ καταγγέλλουν ότι η Πολεοδομία «βασίστηκε σε λανθασμένα ή/και παραπλανητικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε ότι κάτοικος του Δήμου Έγκωμης επισκέφθηκε το Τμήμα Πολεοδομίας και κατέβαλε το προβλεπόμενο αντίτιμο, ώστε να ενημερωθεί κατά πόσο υπήρχε άδεια από πλευράς Πολεοδομίας. Το Τμήμα τον ενημέρωσε στις 23/4/19 ότι δεν έχει εκδοθεί άδεια από την Πολεοδομία, ωστόσο αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι η Πολεοδομία είχε δώσει άδεια ανέγερσης της οικοδομής από τις 15/3. Ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση από τον επαρχιακό υπεύθυνο του Τμήματος Πολεοδομίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, ρώτησε αν πρόκειται να ανακληθεί η άδεια από την Πολεοδομία σε περίπτωση που ο Δήμος παρουσιάσει κυκλοφοριακή μελέτη που να αποδεικνύει το προβληματικό της ανάπτυξης, ωστόσο δεν πήρε καμία απάντηση. Επίσης, σε δηλώσεις της σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του ΑΚΕΛ, βλέποντας τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, έχει να κάνει τόσο με την επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων όσο και με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την ανάπτυξη. Υπέδειξε ότι η συγκέντρωση μεγάλης μάζας ανθρώπων σε ένα μικρό αδιέξοδο μπορεί, αν δεν υπάρξουν άλλες διευθετήσεις, να αποβεί μοιραία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy