Οι ζημιές που προκλήθηκαν από βανδαλισμούς στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου, θα αποκατασταθούν σύντομα, με τη συμβολή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων εθελοντών, δήλωσε ο Ε/κ επικεφαλής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου.

Το θέμα έφερε στο φως τον περασμένο μήνα η τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi. Βάνδαλοι έσπασαν τις πόρτες, τα τζάμια και την περίφραξη του μοναστηριού, ενώ έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, τα οποία δεν είναι πολιτικού περιεχόμενου. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι έχει κλαπεί μια καμπάνα, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου είναι ασύνδετο με τους βανδαλισμούς και διερευνάται ξεχωριστά.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι ζημιές θα επιδιορθωθούν από την Τεχνική Επιτροπή σε συνεργασία με το UNDP και την κοινωνία των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι θέλουν με τη συμμετοχή τους να δείξουν ότι η κοινωνία δεν τα αποδέχεται αυτά τα πράγματα», είπε. Συμπλήρωσε ότι στο χώρο του μοναστηριού δεν υπάρχει επιτήρηση, ενώ γίνονται πλέον σκέψεις για να μπει φρουρός. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή τελετή παράδοσης της συντηρημένης εκκλησίας της Αγίας Άννας και του τζαμιού των βυρσοδεψών, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αναβάλλεται και θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία εντός του επόμενου μήνα.

 

Λειτουργία την Κυριακή στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό

«Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων κανονικά πρέπει να οδηγεί στο άνοιγμα και την επανένωση της πατρίδας μας», δήλωσε ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος κάλεσε τους δημότες της κατεχόμενης πόλης να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη Θεία Λειτουργία της ερχόμενης Κυριακής στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο λαός της Αμμοχώστου θέλει επιστροφή». Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία ο δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι «την Κυριακή αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη Λειτουργία που θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό στη Μεσαιωνική Αμμόχωστο, γιατί γίνεται στο χρονικό πλαίσιο μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και μετά από το δυνατό μας αίτημα προς την κυβέρνηση και τον ΟΗΕ για άνοιγμα της Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι απλά μια Λειτουργία ανήμερα της εορτής της Αγίας Άννας αλλά στέλνει και ένα μήνυμα ότι ο λαός της Αμμοχώστου θέλει επιστροφή, θέλει να τεθεί τέρμα σε αυτή τη μεγάλη αδικία που βιώνει ιδιαίτερα ο κόσμος της Αμμοχώστου σε αυτό το αφάνταστα σκληρό πράγμα που συμβαίνει εις βάρος των δημοτών μιας πόλης». Εκ μέρους της ομάδας «Αμμόχωστος, Η πόλη μας», ο Παύλος Ιακώβου είπε ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, όπου θα τελεστεί η Λειτουργία την ερχόμενη Κυριακή, «έγινε σύμβολο επανένωσης της πατρίδας μας, γιατί είναι κάτι περισσότερο από χώρος θρησκευτικός, είναι ένας χώρος κι ένας πόλος συνεύρεσης Αμμοχωστιανών και όχι μόνο».

Πρόσθεσε ότι «είναι η επαναφορά της μνήμης και η μεταλαμπάδευση του πόθου της επιστροφής στα παιδιά μας, το μέρος που συναντούμε τους συμπολίτες μας Τουρκοκύπριους, το μέρος που οι μύθοι καταρρέουν, είναι ο χώρος περιφοράς της ψυχής αυτών που χάσαμε στο μακροχρόνιο ταξίδι της επιστροφής». Ο κ. Ιακώβου είπε ότι μετά τη Λειτουργία θα γίνει συγκέντρωση Ε/κ και Τ/κ σε καφενείο της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου. Επίσης, έχουν γίνει διευθετήσεις για δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία, όσων επιθυμούν, από όλες τις πόλεις, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποτείνονται στον αριθμό 99 587110. Από το Παραλίμνι τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου η ώρα 7:00 το πρωί, από τη Λάρνακα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η ώρα 7:00 το πρωί, από τη Λεμεσό και για Πάφο από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας η ώρα 6:30 και από τη Λευκωσία από το Κέντρο Χειροτεχνίας η ώρα 7:00 το πρωί.