Αν και συγκινητική, η φωτογραφία αυτή δεν είναι αληθινή

Χιλιάδες φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο από την ώρα που ξημέρωσε η μέρα του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία κάνοντας γνωστό σε όλο τον κόσμο το δράμα των λαών της περιοχής αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς.

Το ελληνικό κράτος ήταν από τα πρώτα που επέδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους αποστέλλοντας έμψυχο δυναμικό με διασώστες της ΕΜΑΚ προκειμένου να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό ατόμων που είχαν παγιδευτεί στα μπάζα.

Χαρακτηριστική εικόνα από το μέτωπο ήταν ενός άντρα της ΕΜΑΚ που κρατούσε στην αγκαλιά του ένα μικρό κορίτσι με τουρκική σημαία στο μπράτσο της.

Η φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου και αν και είναι προφανώς προϊόν επεξεργασίας, υιοθετήθηκε από πολλά media και χρήστες του διαδικτύου.
Η εικόνα που δεν είναι καν φωτογραφία, δημιουργήθηκε από τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Παναγιώτη Κοτρίδη, ο οποίος στο Twitter είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Για να τιμήσω τους συναδέλφους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη διάσωση των πληγέντων από τους σεισμούς της Τουρκία έφτιαξα αυτή τη φωτογραφία» και υπέγραψε μάλιστα το εργο του.

Ωστόσο πολλά ήταν τα Μέσα που έσπευσαν μάλιστα να δημιουργήσουν ιστορίες -υπερβάλλοντας πολλές φορές- πίσω από τη φωτογραφία χωρίς να ψάξουν την πηγή της και το τι πρεσβεύει.

Στην ίδια παγίδα έπεσαν και πολλοί πολιτικοί οι οποίοι αργότερα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν την εικόνα.

Η εικόνα αν και πρεσβεύει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση ανάμεσα στους δύο λαούς, είναι ταυτόχρονα δείγμα διάδοσης fake news που στην παρούσα κατάσταση, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ανθρώποι που επλήγησαν από το σεισμό.

Εξάλλου οι ηρωικές διασώσεις όλων των συνεργείων που δραστηριοποιούνται τώρα σε Τουρκία και Συρία κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από πραγματικά βίντεο και εικόνες και αποδεικνύουν πως οι λαοί έχουν θέληση για συνεργασία και συνύπαρξη.

Με πληροφορίες από lifo.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy