Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη «Χ»-«Όσοι βγαίνουν από τον αναπνευστήρα, παρακαλούν να είχαν εμβολιαστεί»

  • ∆ύο από τους εκατοντάδες επαγγελµατίες υγείας που βρίσκονται από την αρχή και έκτοτε καθηµερινά στη µάχη κατά του κορονοϊού µιλούν στη «Χαραυγή» για την υφιστάµενη κατάσταση και τις εµπειρίες τους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για εµβολιασµό όσων ακόµα διστάζουν ή αρνούνται
  • Ο προϊστάµενος νοσηλευτής της ΜΕΘ2 του Γενικού Νοσοκοµείου Λευκωσίας, Κυριάκος Κυριάκου, περιγράφει την αγωνία των συγγενών που, εξαιτίας των συνθηκών που επιβάλλει η πανδηµία, είναι µακριά από οικείους τους που νοσηλεύονται
  • Ο υπεύθυνος του θαλάµου Covid-19 στην Πάφο, ∆ρ Άδωνης Ελευθερίου, εκφράζει την πικρία του για όσους δεν εκτιµούν τον αγώνα των επαγγελµατιών υγείας, τονίζοντας εντούτοις ότι «δεν δουλεύουµε για να µας χειροκροτούν»
  • «Ας περάσουν από µια ΜΕΘ µε ασθενείς Covid. Ίσως τότε πειστούν, ίσως τότε πάρουν απόφαση για εµβολιασµό», το µήνυµα του Κυριάκου Κυριάκου προς όσους αρνούνται
  • Οι επαγγελµατίες υγείας ούτε φέτος θα βιώσουν γιορτές, παρά την εξάντλησή τους, διότι αυτό προστάζει το καθήκον τους, το µήνυµα που στέλνουν

Του Ειρηναίου Πίττα

Κύµατα, κρούσµατα, νοσηλευόµενοι, θάνατοι. Αύξηση τη µια, µείωση την εποµένη. Η κατάσταση µε τον κορονοϊό είναι ρευστή και µεταβάλλεται συνεχώς. Στατιστικά στοιχεία τίθενται καθηµερινά µπροστά µας. Πίσω όµως από τους αριθµούς βρίσκονται άνθρωποι που αγωνίζονται. Ο αγώνας δεν αφορά µόνο τους ασθενείς. Αφορά και τους επαγγελµατίες υγείας. ∆εν επιδίωξαν ποτέ να γίνουν οι «ήρωες της πρώτης γραµµής». Οι περισσότεροι απαρνούνται το χαρακτηρισµό. «Κάνουµε απλά τη δουλειά µας», λένε. Στην πραγµατικότητα, όµως, κάνουν πολλά περισσότερα.

«∆εν παίρνουµε ανάσα», υπογράµµισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Κυριάκου, προϊστάµενος νοσηλευτής της ΜΕΘ2 του Γενικού Νοσοκοµείου Λευκωσίας. «Είµαστε στα όριά µας», είπε από την άλλη ο διευθυντής της Πνευµονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκοµείου Πάφου και υπεύθυνος του θαλάµου Covid-19, ∆ρ Άδωνης Ελευθερίου.

«∆ύσκολος» ο ασθενής Covid-19 

Κληθείς να συγκρίνει τον κορονοϊό µε άλλες ασθένειες, ο Κυριάκος Κυριάκου τόνισε ότι πρόκειται για µια πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση. «Ο ασθενής κορονοϊού είναι ένας “δύσκολος” ασθενής, µεταδίδει ένα µικρόβιο θανατηφόρο. Για να τον περιθάλψεις πρέπει να είσαι ντυµένος σωστά, µε τον απαραίτητο εξοπλισµό, σαν αστροναύτης. Επειδή δεν είναι δυνατό να φοράς συνέχεια τον εξοπλισµό, η παρακολούθηση του ασθενούς γίνεται µε µόνιτορ. Είναι µια διαδικασία που απαιτεί συνεχή εγρήγορση. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ακόµα ότι οι ασθενείς που καταλήγουν, πεθαίνουν µόνοι σε ένα κρεβάτι εντατικής», εξήγησε.

«∆εν µπορούσαν να δεχτούν ότι ο άνθρωπός τους δεν θα πάει καλά» 

Ιδιαίτερη µνεία έκανε στο επιπρόσθετο καθήκον των νοσηλευτών για ενηµέρωση των συγγενών, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα, το οποίο δυστυχώς είχε αρνητική έκβαση. «Ήταν µια έντονη περίπτωση, υπό την έννοια ότι οι συγγενείς δεν µπορούσαν να αποδεχτούν ότι ο δικός τους άνθρωπος δεν πάει καλά. Ήταν σε ένταση, ζητούσαν να τους πούµε ότι πάει καλά, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Προσπαθούσαν να πιαστούν από µια λέξη µας, για να νιώσουν ότι ο άνθρωπός τους θα τα καταφέρει. Ήταν µια πραγµατικά στρεσογόνος κατάσταση για τους νοσηλευτές, που έπρεπε να τους… επαναφέρουν στην πραγµατικότητα».

Φόβος και τρόµος στα πρόσωπα των νοσηλευόµενων 

Σε σχέση µε τις αντιδράσεις των ασθενών, ο ∆ρ Ελευθερίου επεσήµανε πως σε όσους ανακοινώνεται πως θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, κυριαρχεί ο φόβος και η ανησυχία. «Το πιο δύσκολο είναι να τους ενηµερώσουµε ότι χρειάζεται να διασωληνωθούν. Βλέπεις τον τρόµο, την αβεβαιότητα. Γνωρίζουν ότι η κατάσταση πλέον είναι πραγµατικά δύσκολη».

Από την άλλη, ο Κ. Κυριάκου επεσήµανε πως στο χώρο που ο ίδιος εργάζεται, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, µπορεί να επικοινωνήσει µόνο µε αυτούς που θα επιβιώσουν. «∆ηλώνουν πως είναι η χειρότερη εµπειρία της ζωής τους. ∆εν µπορούν να αναπνεύσουν. Νιώθουν σαν κάποιος να τους πνίγει κάτω από τη θάλασσα. Όσοι καταφέρουν να απογαλακτιστούν από τον αναπνευστήρα, παρακαλούν να είχαν εµβολιαστεί. Οι περισσότεροι που έρχονται σε εµάς είναι ανεµβολίαστοι. Αυτό που λένε ότι “είµαι νεαρός και θα αντέξω αν κολλήσω”, δεν είναι σίγουρο. Νοσηλεύσαµε και νεαρούς, ενώ εδώ κατέληξε και ένας 28χρονος. ∆υστυχώς ο κορονοϊός δεν κοιτάζει ηλικίες. Αν µπεις σε ΜΕΘ, οι πιθανότητες να επιβιώσεις είναι 50-50».

«∆εν µε άφησαν τα παιδιά µου να εµβολιαστώ» 

Ο ∆ρ Ελευθερίου εξήγησε ότι περισσότερη αντίδραση, όπου υπάρχει, είναι από συγγενείς παρά από ασθενείς. «∆εχόµαστε ακόµα και κατηγορίες ότι “εσείς τους σκοτώσατε”, ευτυχώς από µικρή µερίδα».

Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγµα όπου «γιαγιά άνω των 80 ετών, µε πολλαπλά προβλήµατα υγείας και υποκείµενα νοσήµατα, ήρθε στο νοσοκοµείο σε βαριά κατάσταση. Όταν έπρεπε να της ανακοινώσω πως πρέπει να διασωληνωθεί, µου είπε “γιε µου, έπρεπε να βάλω το µπόλι”. Όταν τη ρώτησα γιατί δεν το έβαλε, γύρισε µε παράπονο λέγοντας “δεν µε άφηναν τα παιδιά µου”. ∆υστυχώς η συγκεκριµένη κατέληξε, αλλά το χειρότερο είναι πως τα παιδιά της έριχναν την ευθύνη σε εµάς».

«Είναι καταστάσεις ψυχοφθόρες. Να πω ότι το συνηθίσαµε; Όλοι πληγωνόµαστε. Η σωµατική και ψυχολογική κόπωση είναι έντονες. ∆ιερωτάσαι αν αξίζει τον κόπο να αγωνίζεσαι και στο τέλος να σε βρίζουν. Όµως δεν δουλεύουµε για να µας χειροκροτούν. Αυτό είναι το λειτούργηµά µας», συµπλήρωσε.

«Νιώθουµε θυµό όταν βλέπουµε όλα αυτά» 

«Αναρωτιέµαι ποιοι είναι αυτοί που βλέπουν εξωγήινους», είπε ο Κυριάκος Κυριάκου, κληθείς να σχολιάσει όλα όσα γράφονται και ακούγονται από διάφορους, ακόµα και σήµερα, για την ύπαρξη του ιού και τα εµβόλια. «Νιώθουµε θυµωµένοι όταν τα βλέπουµε», συνέχισε εµφανώς πικραµένος, για να προσθέσει σε έντονο ύφος ότι «καλό θα ήταν όλοι αυτοί να περάσουν από µια ΜΕΘ µε ασθενείς Covid, να τους δείξουµε τους διασωληνωµένους που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Ίσως τότε πειστούν, ίσως τότε πάρουν απόφαση για εµβολιασµό».

∆υστυχώς, πρόσθεσε, «η διαφώτιση που έπρεπε να γίνει δεν έγινε. Οι συγκεκριµένοι δεν είναι ηλίθιοι. Είναι άτοµα που έχουν πλήρη εµπιστοσύνη σε ορισµένους που τους παραπληροφορούν. Ο καθένας, βέβαια, είναι υπεύθυνος να διαβάσει και να πληροφορηθεί σωστά. Η παραπληροφόρηση όµως και τα fake news είναι διάδοση ανευθυνότητας και επιπολαιότητας».

Ο ∆ρ Ελευθερίου σηµείωσε ότι αν σήµερα, µετά από σχεδόν 700 θανάτους στην Κύπρο και 6 εκατοµµύρια παγκόσµια, µετά που σχεδόν σε κάθε οικογένεια κάποιος νόσησε βαριά ή κατέληξε, κάποιος δεν πιστεύει, τότε είναι δύσκολο να τον πείσεις. «Η ιατρική επιστήµη έκανε τεράστια βήµατα, βοήθησε την ανθρωπότητα να ξεπεράσει πολλά προβλήµατα. Σήµερα λύση είναι ο µαζικός εµβολιασµός που δηµιουργεί ένα µεγάλο τείχος άµυνας. Στην Ιατρική δεν υπάρχει ποτέ 100%», εξήγησε.

«Ποιες γιορτές; Είµαστε σε πεδίο µάχης» 

«Ποιο κλίµα εορτών; Είµαστε συνέχεια στο πεδίο της µάχης», απάντησε ο Κυριάκος Κυριάκου για την κατάσταση των επαγγελµατιών τις µέρες των Χριστουγέννων. «Είµαστε στα όρια από απόθεµα δυνάµεων. Εργαζόµαστε διπλοβάρδιες. ∆εν θα κάνουµε γιορτές εµείς», πρόσθεσε.

Ο ∆ρ Ελευθερίου σηµείωσε από την πλευρά του ότι γίνονται προσπάθειες αυτές τις µέρες για αναπτέρωση του ηθικού των υγειονοµικών, «προσπαθούµε εντός του θαλάµου να δηµιουργήσουµε µια γιορτινή ατµόσφαιρα». Εντούτοις, «η κούραση στο προσωπικό είναι µεγάλη. Μετράµε σχεδόν δύο χρόνια πανδηµίας. ∆ιπλές βάρδιες, συνεχόµενες εφηµερίες, αναστολές αδειών. Η πανδηµία µάς κούρασε, αλλά αντέχουµε», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.