Συγκλονιστική μαρτυρία από το ναυάγιο στα Κύθηρα: «Έξι άνθρωποι πνίγηκαν μπροστά μου – Το κύμα τους χτυπούσε»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε Λέσβο και Κύθηρα, μετά από τα δύο ναυάγια με πρόσφυγες – μετανάστες, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 20 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 16 γυναίκες.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο τραγικό ναυάγιο στα Κύθηρα, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος του νησιού στο OPEN, ο οποίος περιέγραψε όσα βίωσαν βλέποντας τη λέμβο πάνω στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες να διαλύεται. Μέχρι στιγμής 80 άνθρωποι έχουν διασωθεί μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν, σε βράχια το βράδυ της Τετάρτης, σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι.

«Ήταν πολύ άτυχοι. Έγινε το ναυάγιο σε ένα σημείο πολύ δύσβατο που το λέμε “καταβόθρα” με 20 μέτρα κάθετα βράχια. Έσπασε το σκάφος και βγήκαν όλοι σε ένα σημείο του βράχου αλλά το κύμα ήταν πολύ δυνατό και τους κοπάναγε. Πνίγηκαν έξι μπροστά μου. Αν ισχύει ότι ήταν μέσα 90 – 95 άτομα μαθηματικά ξέρουμε όλοι τι έχει συμβεί», είπε ο κύριος Χαρχαλάκης και εν συνεχεία ξεκαθάρισε οι σοροί επέπλεαν στη θάλασσα.

«Οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στην άκρη της θάλασσας αγκαλιά ο ένας με τον άλλον και από πίσω τους ήταν τα βράχια. Έκαναν δύο δυνατά ρέγουλα (δυνατός αέρας και κύμα). Ο πιο αδύναμος της αλυσίδας που είχαν σχηματίσει παρασυρόταν και μέσα σε 5 δευτερόλεπτα πνιγόταν», σημείωσε.

«Βρισκόμασταν ακριβώς από πάνω. Με έναν γερανό και με το αμμοσάκουλο προσπαθούσαμε να τους ανεβάσουμε. Ο γερανός έσωσε κόσμο. Ανέβαιναν ένας – ένας ή και δύο – δύο και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα ήταν πάνω. Αν δεν ερχόταν ο γερανός του κυρίου Πρωτοψάλτη θα είχαμε πάρα πολλούς νεκρούς.

Τουλάχιστον 16 γυναίκες νεκρές στη Λέσβο

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής (πιθανότατα από τη Σομαλία) είναι τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Το 17ο θύμα φαίνεται πως είναι αγόρι κάτω των 20 ετών.

Και ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί της Τουρκίας, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών εκτείνονται στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι πρόσφυγες βρίσκονται στη ξηρά. Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Ας σημειωθεί ότι το ταξίδι που αποδείχθηκε ταξίδι στο θάνατο έγινε κάτω από συνθήκες κακοκαιρίας αφού όλη τη νύχτα αλλά και ακόμα και τώρα, ανατολικά της Λέσβου, στο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy