Συγκρατηµένοι οι ξενοδόχοι, παρά την αισιοδοξία του Υφυπουργείου Τουρισµού

  • Ξεκινά η τουριστική σεζόν υπό το φως της µεγάλης κρίσης λόγω του πολέµου στην Ουκρανία
  • ∆εν πρόκειται να βρεθούν 600 χιλιάδες τουρίστες από άλλες αγορές για να καλύψουν το κενό που αφήνει ο τουρισµός από τη Ρωσία και Ουκρανία

 

Του Τάσου Περδίου

Το µεγάλο πλήγµα από την κατάσταση στην Ουκρανία θα το δεχθεί δυστυχώς η κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή του τόπου, πολύ απλά επειδή η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς είχαν εξαρτηθεί πρωτίστως από τη Ρωσία και δευτερευόντως από την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.


Μιλώντας στη «Χ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων Αµµοχώστου, ∆ώρος Τάκκας, ξεκαθάρισε ότι δεν υιοθετεί τις εκτιµήσεις του Υφυπουργείου Τουρισµού για πλήρη κάλυψη της απώλειας από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Μπορεί να καλυφθεί ένα πολύ µικρό ποσοστό. Χάσαµε το 25% του τουρισµού µας, αλλά το πρόβληµα που υπάρχει είναι ότι αυτό το ποσοστό, στη συντριπτική του πλειοψηφία, περίπου 60-65%, είναι στην ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου. Στην περίπτωσή µας δεν µπορεί να καλυφθεί η απώλεια, επειδή δεν υπάρχουν συµβόλαια µε άλλες αγορές», ξεκαθάρισε ο κ. Τάκκας.

Υπάρχουν ξενοδοχεία που εξαρτώνται 100% από τη ρωσική αγορά

Όπως είπε, στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά υπάρχουν τρεις κατηγορίες ξενοδοχείων.


Στην πρώτη ανήκουν τα ξενοδοχεία που εξαρτώνται περίπου κατά 20% από Ρώσους και Ουκρανούς και δεν αναµένεται να αντιµετωπίσουν µεγάλο πρόβληµα. Αυτά τα ξενοδοχεία όµως αντιπροσωπεύουν µόνο το 30% του συνόλου των ξενοδοχειακών µονάδων της περιοχής.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στα ξενοδοχεία όπου η εξάρτηση ανεβαίνει στο 50% – 60%, τα οποία όµως δυστυχώς είναι τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής.

Στην τρίτη κατηγορία κατατάσσονται τα ξενοδοχεία όπου η εξάρτηση αρχίζει από 90% και φτάνει µέχρι το 100%, από τα οποία, σύµφωνα µε τον κ. Τάκκα, µια µερίδα θα επιχειρήσει να ανοίξει και να λειτουργήσει.


«Το πλήγµα για την ελεύθερη Αµµόχωστο είναι τεράστιο και δεν συγκρίνεται µε οτιδήποτε άλλο είχαµε τα τελευταία χρόνια. Και η ανησυχία είναι εάν θα αποκατασταθούν αυτές οι σχέσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αµµοχώστου, χωρίς να κρύβει τη δυσφορία του για τους πολιτικούς χειρισµούς της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία.

Η εξάρτηση από τη Μ. Βρετανία θα γίνει υπερεξάρτηση

Ο επικεφαλής της οργάνωσης των ξενοδόχων της περιοχής έδωσε και αριθµητικά στοιχεία, τεκµηριώνοντας την εκτίµησή του ότι δεν µπορεί να αναπληρωθεί η απώλεια από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά.


Όπως ανέφερε, από τα 2 εκατοµµύρια τουρίστες που προσέλκυσε πέρσι η Κύπρος, περίπου 1,1 εκατοµµύριο προτίµησαν την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά. Από αυτό το νούµερο, περίπου 600 χιλιάδες ήταν κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί, µε τον κ. Τάκκα να εµφανίζεται βέβαιος ότι δεν πρόκειται να βρεθούν 600 χιλιάδες τουρίστες από άλλες αγορές για να καλύψουν το κενό. «Μπορούµε να προσθέσουµε 100 χιλιάδες, αλλά δεν νοµίζω να µπορέσουµε να κάνουµε κάτι καλύτερο», σηµείωσε, επισηµαίνοντας ότι εκείνο που θα γίνει φέτος κατά πάσα πιθανότητα είναι η εξάρτηση από τη Μεγάλη Βρετανία να γίνει υπερεξάρτηση.


Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Αισιόδοξοι αλλά σε διαφορετικές βαθμίδες είναι οι κυριότεροι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας με την έναρξη της νέας σεζόν. Από τη μια η κυβέρνηση, ειδικά τις τελευταίες μέρες, επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι θα καλυφθεί τελικά η απώλεια από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Από την άλλη, οι ξενοδόχοι παρουσιάζονται συγκρατημένοι κυρίως σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Μετά το αρχικό σοκ από την κρίση στην Ουκρανία, η βιομηχανία προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με τα ξενοδοχεία ν’ ανοίγουν για την πρώτη σεζόν, μετά την πανδημία, που αναμένεται να λειτουργήσει σε πλαίσια κανονικότητας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν λόγο για επανάληψη του 2019 που ήταν χρονιά ορόσημο με 4 εκατομμύρια τουρίστες, αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν στις 24 Φεβρουαρίου. Οι εκτιμήσεις και οι στόχοι αναθεωρήθηκαν και με βάση όσα δηλώνονται βασικός στόχος είναι τώρα να φτάσουμε στα επίπεδα του 2021.

 

Ξεκαθάρισε όµως ταυτόχρονα ότι οι φορείς της τουριστικής βιοµηχανίας δεν κάθονται µε σταυρωµένα χέρια. «Ήδη κάνουµε ειδική εκστρατεία από µόνοι µας, στοχευµένα, κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία αλλά και το Ισραήλ και Αραβικές χώρες», παρατήρησε.

Ένα στοιχείο που ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αµµοχώστου, είναι η αεροπορική συνδεσιµότητα µε αγορές στις οποίες στοχεύουν πια οι καµπάνιες που γίνονται.


Υφυπουργός Τουρισµού: Θα βοηθήσει η αύξηση πτήσεων από εναλλακτικές αγορές

Πιο αισιόδοξος σε σύγκριση µε τους ξενοδόχους εµφανίζεται ο Υφυπουργός Τουρισµού, βασίζοντας την αισιοδοξία του στην αύξηση των πτήσεων προς την Κύπρο από εναλλακτικές αγορές. Μιλώντας στην τελετή των Κυπριακών Βραβείων Τουρισµού την περασµένη Τρίτη, ο Σάββας Περδίος έκανε λόγο για διάχυτη αισιοδοξία από όλους ότι έχει ξεκινήσει η χώρα µας είτε να µπαίνει σε νέες αγορές, είτε να εδραιώνεται σε αγορές που είχαµε, όµως ίσως δεν δώσαµε τη σηµασία που έπρεπε την περασµένη δεκαετία. «Από το πουθενά φέτος έχουµε 40 πτήσεις την εβδοµάδα από και προς τη Γερµανία, 20 πτήσεις από και προς τη Γαλλία, ενώ είχαµε µηδέν πριν δυο χρόνια, ενώ η σκανδιναβική αγορά θα πάει καλύτερα ακόµα και από το 2019, όπως και η Ελβετία, η Αυστρία, ακόµη και η Πολωνία που γειτνιάζει µε την εµπόλεµη ζώνη», ανέφερε.

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Κύπρος θα βρει και φέτος τις λύσεις που θα δώσουν ανάσες στον τουρισµό, ο Υφυπουργός εκτίµησε ότι είναι πέρα για πέρα εφικτός ο στόχος να πάµε καλύτερα από πέρσι και τα µηνύµατα είναι ότι όλες οι αγορές θα πάνε καλύτερα από το 2021, µε εξαίρεση τη Ρωσία και την Ουκρανία.


Σε ερώτηση για το ρόλο του εγχώριου τουρισµού, ο κ. Περδίος υπενθύµισε ότι πριν λίγες µέρες ανακοινώθηκε το πρόγραµµα της Α’ φάσης επιχορηγηµένων καλοκαιρινών διακοπών για την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου και σηµείωσε πως στις επόµενες µέρες αναµένεται να ανακοινωθούν τα καταλύµατα που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

«Πιστεύω πως φέτος θα υπάρχει µεγαλύτερος πλουραλισµός, καθώς έχουµε αυξήσει την τιµή που δικαιούται να χρεώσει ένα κατάλυµα στα 100 ευρώ το βράδυ, αλλά φυσικά κάποιοι θα χρεώνουν λιγότερα», ανέφερε και σηµείωσε πως το σηµαντικό είναι ότι η χορηγία από το Υφυπουργείο είναι στα 20 ευρώ το βράδυ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.