«Ένα βήμα πίσω» φαίνεται να κάνει η ε/κ πλευρά ως προς την προοπτική κατάληξης σε συμφωνία στους όρους αναφοράς με τον νέο γύρο επισκέψεων της κας Λουτ.

Ενώ προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «κατά τη συνομιλία συμμερίστηκαν την άποψη ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία για να φτάσουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών», χθες οι κυβερνητικές πηγές τα… μάσησαν. Σύμφωνα με δηλώσεις πηγής στο ΚΥΠΕ, κατά την επίσκεψη η κα Λουτ θα διαπιστώσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για κατάληξη σε όρους αναφοράς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κα Λουτ «δεν αναμένεται να φέρει κάτι και στόχος είναι να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι πλευρές για να έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ το μήνυμα και το έδαφος που χρειάζεται». Παράλληλα και σύμφωνα με την ηλεκτρονική «Κίπρις Πόστασι», κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Ακιντζί – Λουτ έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν για να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς. Η κυβερνητική πηγή σημείωσε στο ΚΥΠΕ πως σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς ο Πρόεδρος θα αναφερθεί στα όσα σημείωσε και στην πρόταση που κατέθεσε κατά την άτυπη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου για το περιεχόμενό τους.

Ο Πρόεδρος είχε πει στον Τ/κ ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, καθώς και στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017. Η κυβερνητική πηγή σημείωσε πως το γεγονός πως η κα Λουτ αναμένεται να έχει επαφές και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) ίσως δεν είναι άσχετο με το ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ακριβής ημερομηνία άφιξής της στο νησί και πως δεν υπάρχει επίσης ενημέρωση για το πόσες ημέρες η απεσταλμένη του ΓΓ θα μείνει στην Κύπρο.

Η κα Λουτ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το απόγευμα της Δευτέρας και συζήτησε μαζί τους για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, μετά και την άτυπη συνάντηση την οποία οι δύο ηγέτες είχαν στις 9 Αυγούστου.

Η ίδια κυβερνητική πηγή αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος θα θέσει ενώπιον της κας Λουτ τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παράνομες επεμβάσεις και ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στην Κύπρο, καθώς και τα όσα απειλητικά εξαγγέλλονται από το κατοχικό καθεστώς για την Αμμόχωστο.

Αναζητείται ημερομηνία για το Εθνικό

Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση ημερομηνίας για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ένα ενδεχόμενο είναι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σε ημερομηνία περί τα τέλη Αυγούστου ή αργότερα, με τη συνεδρία να πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Παραμένει ανοιχτό το σενάριο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την κα Λουτ, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να είναι σε θέση να ενημερώσει συλλογικά το σώμα, τόσο για τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί όσο και για τις επαφές με την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Νίκη Κουλέρμου