Συγκράτηση των κοινωνικών παροχών για ΑΜεΑ, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Αναπάντητα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν εργαζομένους, ΑΜεΑ, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

 

Συγκράτηση των κοινωνικών παροχών προωθεί η κυβέρνηση, παρά την κρίση του κορονοϊού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες.

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εξέτασε χθες τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, για το 2022. Ωστόσο παρέμειναν αναπάντητα τα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν εργαζομένους, ΑΜεΑ, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, υπέδειξε ότι «η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, η δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών, η πρωτιά που κατέχει η Κύπρος στην ενεργειακή φτώχεια απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε., ο μεγάλος αριθμός πολιτών που αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις, τα αδιέξοδα που πνίγουν τη νέα γενιά, η αξιοπρέπεια της τρίτης ηλικίας που δοκιμάζεται, η δυσλειτουργία του συστήματος που ταλαιπωρεί τις ευάλωτες ομάδες, τα κενά και οι παραλείψεις στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, είναι οι σκληρές πραγματικότητες που, δυστυχώς, αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης αποτυγχάνουν να υπερασπιστούν την κοινωνία». Επεσήμανε επίσης ότι «οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας δεν δίνουν λύσεις και δεν είναι ικανοί να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα και να απορροφήσουν την πίεση που δέχεται η κοινωνία».

«Δυστυχώς, εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν εργαζομένους, ΑΜεΑ, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», υπέδειξε ο Α. Καυκαλιάς ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κατώτατο μισθό, τις χαμηλές συντάξεις, το πέναλτι 12%, τις σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων στα επιδόματα και συντάξεις, τα Ταμεία Προνοίας, το εντεινόμενο φαινόμενο της ψευδοαυτοαπασχόλησης και την καθυστέρηση στη δημιουργία ανεξάρτητης νομοθεσίας για τα ΑΜεΑ.

«Ως ΑΚΕΛ, εντός και εκτός Βουλής, θα συνεχίσουμε με προτάσεις και παρεμβάσεις να λειτουργούμε για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και της κοινωνίας», τόνισε ο Α. Καυκαλιάς.

 

 

O προϋπολογισμός σε αριθμούς
Ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για το 2022, 2023 και 2024 ανέρχεται σε 621,5 εκατ. ευρώ, 643,6 εκατ. ευρώ και 654,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ύψους 622,4 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας μείωση 0,9 εκατ. ευρώ το 2022, αύξηση 22,1 εκατ. ευρώ το 2023 και περαιτέρω αύξηση 10,8 εκατ. ευρώ το 2024. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, η μείωση του 2022 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της δαπάνης της Γενικής Κυβερνητικής Εισφοράς. Συγκεκριμένα, μειώνεται η χορηγία στο Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων κατά 1 εκατ. ευρώ, η Γενική Κυβερνητική Εισφορά κατά 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ αυξάνεται η κοινωνική σύνταξη κατά 4,3 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα αναπήρων κατά 1,8 εκατ. ευρώ, καθώς και οι δαπάνες προσωπικού και λειτουργικές δαπάνες κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy