Χρύσα Διαβατήρια : «Σύγκρουση συμφερόντων» για Αναστασιάδη και Αγγελίδη

Έστειλαν επιστολή ισχυριζομενοι ότι δεν ήξεραν τα ονόματα, ωστόσο η ερευνητική επιτροπή αναφέρει άλλα. 

Ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, εντοπίζει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Όπως αναφέρεται, «το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης», αφού τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παρακάθισαν σε συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά» διαβατήρια, με μεσάζοντες γραφεία τα οποία συνδέονται στενά με τους ίδιους, ενώ συμμετείχαν και σε συζητήσεις για τις κατά καιρούς αλλαγές των κριτηρίων του προγράμματος. Μάλιστα, το πόρισμα περιλαμβάνει ιδιαίτερες αναφορές στον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη και τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Σημειώνεται ότι και οι δύο έστειλαν επιστολή στην Ερευνητική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης εκ μέρους τους της χάρτας δεοντολογίας, επειδή κατά την εξέταση των αιτήσεων δεν αναφέρετο στο φάκελο το όνομα του μεσάζοντα. Ωστόσο, στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής επισημαίνεται ότι το όνομα του μεσάζοντα ήταν κατατεθειμένο στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου μπορούσαν να ζητήσουν ενημέρωση, ενώ το γνώριζε και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, αφού ο Σάββας Αγγελίδης φορεί πλέον καπέλο Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και ως εκ τούτου συμμετέχει στην αξιολόγηση του πορίσματος και τις ποινικές έρευνες. Το ίδιο ισχύει για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει διορίσει την ηγεσία τόσο της Γενικής Εισαγγελίας όσο και της Αστυνομίας.

Σύγκρουση συμφερόντων και για βουλευτές

Εν τω μεταξύ, το πόρισμα κάνει λόγο και για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων πέντε βουλευτών (δύο νυν και τριών πρώην -Νικόλα Παπαδόπουλου, Πανίκου Λεωνίδου, Γεώργιου Κ. Γεωργίου, Δημήτρη Συλλούρη και Χριστάκη Τζιοβάνη), λόγω της συμμετοχής τους στη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι ο Ν. Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στην Ερευνητική Επιτροπή αναφέροντας ότι έχει αποχωρήσει από μέτοχος και συνεταίρος του δικηγορικού γραφείου από το 2011.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.