Συγνώμη από την ιδιοκτησία του Guardian για τη σχέση του ιδρυτή της εφημερίδας με το δουλεμπόριο

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας Guardian στο Ηνωμένο Βασίλειο απολογήθηκε δημοσίως για την εμπλοκή του ιδρυτή της και των συνεργατών του στο διατλαντικό δουλεμπόριο.

Η εταιρεία Scott Trust είχε αναθέσει σε ιστορικούς από τα Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Χαλ να ερευνήσουν πιθανές διασυνδέσεις με το δουλεμπόριο του δημοσιογράφου και εμπόρου βάμβακος Τζον Έντουαρντ Τέιλορ και 11 οικονομικών υποστηρικτών του που το 1821 ίδρυσαν την εφημερίδα Manchester Guardian, πρόγονο του σημερινού εντύπου.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αποκαλύπτει πράγματι πως ο Τέιλορ και εννέα από τους συνεργάτες του είχαν σχέσεις με τη δουλεία κυρίως μέσω της βιομηχανίας υφασμάτων.

Συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι συνδέονταν με εμπορικές εταιρείες που εισήγαγαν στη Βρετανία ακατέργαστο βαμβάκι από φυτείες τις οποίες καλλιεργούσαν σκλάβοι στην αμερικανική ήπειρο, σε περιοχές όπως η Νότια Καρολίνα, η Γεωργία και η Τζαμάικα.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει συνολικά ο Guardian Media Group απηύθυνε την απολογία της «στις πληγείσες κοινότητες που έχουν ταυτοποιηθεί στην έρευνα και στους εν ζωή απογόνους τους για το ρόλο που ο Guardian και οι ιδρυτές του είχαν σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η απολογία καλύπτει και τη δημοσιογραφική προσέγγιση της εποχής που εξυπηρέτησε τη βιομηχανία βάμβακος, η οποία εκμεταλλευόταν σκλάβους.

Επιπλέον, η εταιρεία Scott Trust ανακοίνωσε πως θα επενδύσει ένα ποσό τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων λιρών για την ενίσχυση των σημερινών κοινοτήτων στις περιοχές όπου λειτουργούσαν εκείνες οι φυτείες βάμβακος.

Το ευρύτερο πρόγραμμα στο οποίο υπάγεται αυτή η επένδυση θα περιλαμβάνει επίσης εκστρατείες ενημέρωσης για την ιστορία και τις συνέπειες του διατλαντικού δουλεμπορίου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους από κοινότητες μαύρων, περαιτέρω συναφή ακαδημαϊκή έρευνα και διεύρυνση των θεμάτων που καλύπτει σήμερα η εφημερίδα Guardian ώστε να αφορούν πιο πολύ κοινότητες μαύρων στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Καραϊβική, στη νότια Αμερική και στην Αφρική.

Σε άρθρο της η διευθύντρια της εφημερίδα Κάθριν Βάινερ σημειώνει ότι «καθώς εισερχόμαστε στον τρίτο αιώνα μας ως ειδησεογραφικός οργανισμός, αυτή η απαίσια ιστορία πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιούμε τη δημοσιογραφία για να εκθέτουμε τον ρατσισμό, την αδικία και την ανισότητα και να κάνουμε τους ισχυρούς να λογοδοτούν».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy