Σύλ.Πολιτικών Μηχανικών: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για παλιές οικοδομές με αφορμή τον σεισμό


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Τον κώδωνα κινδύνου για τις παλιές οικοδομές στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας κρούει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Θεοδότου ανέφερε στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι υπάρχουν πολλές παλιές οικοδομές και πολυόροφες πολυκατοικίες που δεν συντηρούνται και αφήνονται στο έλεος του Θεού, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσής τους.

Σημείωσε ότι οι Δήμοι έχουν εξουσία και παρεμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις κηρύσσοντας κτίρια επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να προχωρούν σε άρση επικινδυνότητας. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί και να είναι υποχρεωτικό κάθε λίγα χρόνια να γίνεται έλεγχος προκειμένου να βλέπουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι οικοδομές.

Επίσης ο κ. Θεοδότου είπε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν αρκετά εκατομμύρια για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με αντισεισμική αναβάθμιση. Όπως είπε, υπάρχει ένα κόστος αλλά αν κάποιος προχωρήσει σε ανακαίνιση δεν είναι απαγορευτικό το ποσό.

Σημείωσε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα όπως απαλλαγή από φορολογία, επιχορήγηση επιτοκίου και αύξηση του συντελεστή δόμησης. Ακόμα είπε ότι η πολιτεία πρέπει να δρα προληπτικά, λέγοντας τα κονδύλια που λαμβάνει η Κύπρος από την ΕΕ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.