Σύλληψη Ιρανού υπηκόου στη Γερμανία στα πλαίσια ερευνών για σχεδιασμό επίθεσης

Φωτογραφία αρχείου

Η γερμανική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση έναν 32χρονο Ιρανό υπήκοο, ο οποίος είναι ύποπτος ότι προμηθεύτηκε τα θανατηφόρα δηλητήρια κυάνιο και ρικίνη για να διαπράξει μια επίθεση με «εξτρεμιστικά κίνητρα», ανακοίνωσαν οι αρχές της δυτικής Γερμανίας την Κυριακή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κατοικία του υπόπτου στην πόλη Καστρόπ-Ρόξελ ερευνήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ και της αστυνομίας των πόλεων Ρεκλινγκχάουζεν και Μύνστερ.

«Ο ύποπτος προετοίμαζε μια σοβαρή πράξη βίας, καθώς φέρεται να προμηθεύτηκε κυάνιο και ρικίνη για να διαπράξει μια επίθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το αδίκημα, σύμφωνα με την αστυνομία, επισύρει ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 10 χρόνια.

Το Καστρόπ-Ρόξελ βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. ΟΥπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Χέμπερτ Ρέουλ σχετικά με τη νέα εξέλιξη δήλωσε ότι «είχαμε μια σοβαρή πληροφορία που ώθησε την αστυνομία να επέμβει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αρχές διεξάγουν τώρα έρευνα με πλήρη ταχύτητα».

Η αστυνομία δήλωσε ότι ένα δεύτερο άτομο συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το αν θα εκδοθεί επίσημο ένταλμα σύλληψης θα ληφθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον αδελφό του υπόπτου.

Η ρικίνη μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε 36 έως 72 ώρες από την έκθεση σε ποσότητα τόσο μικρή όσο ένα κεφάλι καρφίτσας. Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο.

Σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών, ο αριθμός των μελών ή των υποστηρικτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων έχει συρρικνωθεί κατά 1,5% σε 28.290 άτομα το 2021.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο Άνις Άμρι, ένας Τυνήσιος αιτών άσυλο με εξτρεμιστικές διασυνδέσεις, οδήγησε ένα φορτηγό σε μια πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά του δυτικού Βερολίνου, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Η είδηση για τις έρευνες της Κυριακής έρχεται επίσης ένα μήνα μετά τη σύλληψη από τις γερμανικές αρχές 25 μελών και υποστηρικτών μιας ακροδεξιάς ομάδας που σύμφωνα με την εισαγγελία προετοίμαζε πραξικόπημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy