Συλλογή βιβλίων για ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση ξυπνά και την φιλαναγνωσία στα παιδιά δημοτικού στην Αγλαντζιά

Μια μετακινούμενη βιβλιοθήκη με τροχούς ‘περιφέρεται’ στην αυλή του πέμπτου Δημοτικού Σχολείου στην Αγλαντζιά. Παγκάκια φιλοξενούν τους 390 μαθητές και τις μαθήτριες τα διαλείμματα και όχι μόνο, προωθώντας έτσι την ιδέα της φιλαλαγνωσίας η οποία συνδυάζεται με την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση της δράσης για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση βιβλίων. Το πέμπτο Δημοτικό είναι από τα λίγα στη Λευκωσία που προωθεί οργανωμένη δράση για ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση βιβλίων.

Η δράση αυτή που φέρει φυσικά το όνομα «Δράση Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών και άλλων βιβλίων», γίνεται με την υποστήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της Αραβέλλας Ζαχαρίου, Γενικής Συντονίστριας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Ξεκίνησε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια όταν η Ισμήνη Παφίτη, μέλος του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου, συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης των χρησιμοποιημένων σχολικών βιβλίων.

Έθεσε τότε την ιδέα στον Σύνδεσμο Γονέων για οργάνωση μιας συγκεκριμένης δράσης και γεννήθηκε έτσι η «Δράση Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών και άλλων βιβλίων».

«Αρχικά, στόχος ήταν να μαζευτούν από τους γονείς του σχολείου χρησιμοποιημένα σχολικά βιβλία και τετράδια, τα οποία θα διαθέταμε σε εταιρεία διαχείρισης χαρτιού. Αποταθήκαμε σε κάποιες εταιρείες και ήρθαμε σε συμφωνία. Στην πορεία η Δράση έλαβε μια πιο ευρεία προσέγγιση και κατέληξε να αφορά την αξιοποίηση του βιβλίου γενικότερα. Γίνεται σε συνεργασία με το σχολείο και έχει ενταχθεί στην Αειφόρο Περιβαλλοντική Πολιτική του», λέει στο ΚΥΠΕ η κ. Παφίτη.

Ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τις δασκάλες που ανέλαβαν την υλοποίηση της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Πολιτικής και από αυτά περίπου εκατό κιλά δόθηκαν ώς τώρα στην εταιρεία διαχείρισης χαρτιού, η οποία θα καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο στο σχολείο. Η συμφωνία αφορά το άνοιγμα λογαριασμού στο όνομα του σχολείου και η εταιρεία καταβάλλει αντίτιμο μόλις συγκεντρωθεί και παραδοθεί ένας τόνος χαρτιού. Τα χρήματα θα τα διαχειρίζεται το σχολείο για οργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων.

Επιπλέον, όπως εξηγεί η κ. Παφίτη, κάποια αχρησιμοποίητα σχολικά βιβλία θα προσμετρηθούν στις παραγγελίες της επόμενης σχολικής χρονιάς και τα υπόλοιπα, μη σχολικά, λογοτεχνικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες, εμπλούτισαν τις βιβλιοθήκες του σχολείου και κυρίως την μετακινούμενη βιβλιοθήκη της αυλής.

Γονείς και μαθητές μπορούν να μεταφέρουν βιβλία στο σχολείο, στις ώρες που αυτό λειτουργεί και υπενθυμίσεις για τη δράση γίνονται κατά καιρούς με έκδοση ανακοινώσεων.

«Σκοπός είναι η συλλογή σχολικών και άλλων βιβλίων σε μόνιμη βάση και η ανάλογη χρήση τους, η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά και τους γονείς του σχολείου και η ενστάλαξη της εκτίμησης στο βιβλίο γενικότερα. Στόχος είναι να γίνει θεσμός στο σχολείο μας, να διαδοθεί στην κοινότητα και να διαχυθεί και σε άλλα σχολεία ανά το παγκύπριο, ούτως ώστε οι Σύνδεσμοι Γονέων σε συνεργασία με τους δασκάλους, να διαχειρίζονται οργανωμένα τους τόνους σχολικών και άλλων βιβλίων, προς όφελός τους, αλλά και προς όφελος του περιβάλλοντος», αναφέρει.

Όπως μας λέει η κ. Παφίτη, ήδη ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς επέδειξε ενδιαφέρον «και φέτος ελπίζουμε να βρούμε κάποιο τρόπο συνεργασίας μας με τον Δήμο».

Μας λέει ακόμη με ενθουσιασμό ότι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου έχουν αγκαλιάσει θερμά την ιδέα, μέσω των δραστηριοτήτων που οργάνωσε το σχολείο για εκείνα και φαίνεται να συνειδητοποιούν τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης, αλλά και της φιλαναγνωσίας.

Η κ. Παφίτη ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Σύνδεσμος, καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για την προώθηση και την εδραίωση, αλλά και για τη διάχυση της Δράσης και σε άλλα σχολεία.

«Είμαστε μια ομάδα γονιών που είμαστε ανοικτοί σε ιδέες και γνώμονάς μας είναι το καλό των παιδιών μας, αλλά και του γενικότερου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν. Ίσως αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη ότι η ανακύκλωση στολών ήταν κάτι που συζητήθηκε στον Σύνδεσμο παλιότερα και ήδη κάποιοι γονείς φέρνουν τις παλιές στολές στο σχολείο, αλλά όχι οργανωμένα. «Είναι μια καλή ιδέα να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα με αυτό το θέμα και σίγουρα θα το δούμε το θέμα με λεπτομέρεια», καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy