Πυξίδα/ Ορίζοντας
Συλλογικότητα με στόχο το καλό όλης της θεατρικής κοινότητας και κατ’ επέκταση του κοινού
Συλλογικότητα Ανεξάρτητων Θεατρικών Φορέων έχει συσταθεί από τον Ιούνιο του 2023. Μια συλλογικότητα που όπως μας αναφέρθηκε, είναι ανοικτή και δεν προαποκλείει κανέναν. Αποτελείται από πέραν των 25 επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στο θέατρο στη Κύπρο. Μεταξύ άλλων, οι Πάρις Ερωτοκρίτου, Κύρος Παπαβασιλείου, Μαρία Κυριάκου, Αθηνά Κάσιου, Μαρία Φιλίππου, και φορείς όπως το Κέντρο Παρασταστικών Τεχνών Μίτος και η Ομάδα ΕνΑκτ.
Σύμφωνα με όσα μας έχουν δηλωθεί μετά την πρώτη ανοιχτή διαβούλευση με τον τέως Υφυπουργό Μιχάλη Χατζηγιάννη, φέτος τον Ιούνιο, συστάθηκε η Συλλογικότητα όπως και «μια ομάδα εργασίας η οποία κατέγραψε τις εισηγήσεις και τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν μέσω από τις ανοιχτές συζητήσεις της Συλλογικότητας. Οι εισηγήσεις αυτές στάλθηκαν στο Υφυπουργείο Πολιτισμού για εξέταση μέσα στο πνεύμα συνεργασίας και ανταλλαγής που είναι καλό να διέπει την θεατρική κοινότητα με τον/την εκάστοτε πολιτικό/ή προϊστάμενο.»
Η πρώτη παρέμβαση της Συλλογικότητας αφορά στην πρόθεση του Υφυπουργείου για ουσιαστικές αλλαγές στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ για το 2024. Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους για επεξήγηση των προνοιών του νέου σχεδίου, κάτι το οποίο η Συλλογικότητα χαιρετίζει.
Χαιρετίζει επίσης τις αλλαγές που προτείνονται από το Υφυπουργείο «ειδικά τις δύο φάσεις αξιολόγησης, τη μείωση του αριθμού επιχορηγούμενων παραγωγών, τη νέα πολιτική για τις επιχορηγήσεις περιοδειών» αλλά και την πρόθεση να εξεταστεί «η στήριξη για τα λειτουργικά έξοδα των θεάτρων που διατηρούν στέγη σε ετήσια βάση, από διαφορετικό κονδύλι», κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και αναγκαίο.
Αναφέρουν ταυτόχρονα ότι μπορούν να γίνουν πολλές άλλες βελτιώσεις στο Σχέδιο «για το καλό όλης της θεατρικής κοινότητας και κατ’ επέκταση του κοινού» και αναφέρουν ως παραδείγματα τα ακόλουθα:
«Αύξηση του κονδυλίου του προγράμματος ΘΥΜΕΛΗ
Περαιτέρω μείωση των επιχορηγούμενων παραγωγών σε τρείς έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα ποσά για καταβολή σε περισσότερους θιάσους ανα έτος – παλαιότερους και νεότερους, μέχρι να επιτευχθεί η αύξηση του κονδυλίου του ΘΥΜΕΛΗ.
Διάθεση ενός μικρού ποσού από το σχέδιο για θεατρική έρευνα η οποία θα οδηγήσει σε νέα έργα και νέες μεθόδους εργασίας δημιουργώντας νέες θέσεις καλλιτεχνικής εργασίας, πέραν της συμμετοχής σε θεατρική παραγωγή.»
Τονίζουν επίσης την αναγκαιότητα να τεθούν «συγκεκριμένα κριτήρια και όροι στην επιλογή/διορισμό των επιτροπών που σχετίζονται με το πρόγραμμα Θυμέλη» τόσο της Επιτροπής Αξιολόγησης Παραστάσεων όσο και της Πενταμελούς Επιτροπής που προβλέπεται να εξετάζει τις προτάσεις, σύμφωνα με το Προσχέδιο του Θυμέλη 2024..
Η Συλλογικότητα Ανεξάρτητων Θεατρικών Φορέων θεωρεί τέλος, «επιτακτικό να καθοριστεί το όραμα για το Κυπριακό θέατρο για τα επόμενα 10 χρόνια» ενώ τονίζει ότι «δεν πιστεύει στον διαχωρισμό του θεάτρου σε ένα θέατρο “μικρών” και “μεγάλων” ούτε σε οποιοδήποτε προαποκλεισμό.»
Προσδοκούν, όπως αναφέρθηκε στη επικείμενη συνάντηση- συζήτηση τόσο με την Υφυπουργό όσο και με τους άλλους συναδέλφους/συναδέλφισσες που αποτελούν τη θεατρική κοινότητα της χώρας ώστε όλοι μαζί να συνθέσουν «ακόμα καλύτερες προτάσεις που να συμβάλουν στην ποιοτική βελτίωση του θεάτρου της Κύπρου αλλά και στο καθεστώς εργασίας για τους ανθρώπους που το απαρτίζουν.»
