Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών: Η πρόσφατη σεισμική δόνηση υπενθυμίζει τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών

«Η πρόσφατη σεισμική δόνηση μάς υπενθυμίζει τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών αλλά και απώλειας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας», αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ). Με αφορμή τον σεισμό που έγινε αισθητός στην Κύπρο στις 26 Απριλίου 2022, ο ΣΠΟΛΜΗΚ εκφράζει την ανησυχία του όσον αφορά τη στατική επάρκεια και ασφάλεια των παλιών οικοδομών στο νησί.

Η μεγάλη ηλικία πολλών οικοδομών στην Κύπρο, η απουσία κουλτούρας συντήρησής τους, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλος αριθμός από αυτές έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του Κυπριακού Αντισεισμικού Κανονισμού το 1994, αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά τους στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας, τονίζει το δελτίο Τύπου.

Με δεδομένο ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς, οι Πολιτικοί Μηχανικοί επαναλαμβάνουν την άμεση ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων και της έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού, ως μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί την πολιτεία να προχωρήσει στην ετοιμασία σχεδίων επιχορήγησης για τον έλεγχο στατικής επάρκειας και για την αντισεισμική αναβάθμιση των παλιών οικοδομών, δίδοντας προτεραιότητα στις οικοδομές δημόσιας χρήσης, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.