Συλλούρης: 15 βουλευτές στη λίστα Γιωρκάτζη – Γιωρκάτζη: «Λυπάμαι για το κατάντημα μας»Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο έκανε αναφορά για 14-15 βουλευτές που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε τις επικρίσεις κατά της τέως Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας επιμένοντας πως η λίστα είναι ένα επιπόλαιο κατασκεύασμα.

«Στο δημόσιο διάλογο επικρίθηκα γιατί έδωσα τη λίστα πίσω. Την έδωσα περίπου ένα μήνα μετά που ανέλαβε ο νέος Διοικητής, όταν την πήρα την μέρα και την ώρα, ήταν απόγευμα, που η κυρία Γιωρκάτζη μου είπε: φεύγω σήμερα και μαζεύω τα πράγματα μου. Μαζεύοντας τα πράγματα της αποφάσισε να μου στείλει και τη λίστα εμένα».

«Και έδωσα τη λίστα πίσω στον Διοικητή, όταν επέστρεψε από την Αμερική, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά που ανέλαβε, διότι πρώτον δεν ήταν λίστα που ζητήθηκε, δεύτερον και αν ήταν η λίστα που ζητήθηκε είναι λανθασμένη και δεν την έχει επεξεργαστεί κανένας, δεν ήταν με το σωστό περιεχόμενο. Έχει βάλει άτομα μέσα, τουλάχιστον, για τους 14-15 βουλευτές που έχουμε εκεί το 1/3 ή οι μισοί είναι εξυπηρετούμενα τα δάνεια τους και είναι πάνω», είπε κύριος Συλλούρης.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι άλλοι μισοί έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απάντησε πως «δεν είπα ότι για τους άλλους μισούς είναι μη εξυπηρετούμενα, εξετάζει ο καθένας και δίνει τις εξηγήσεις του. Δεν το εξέτασα, ούτε έχω τη δυνατότητα να κάνω αυτή την μελέτη».

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε επίσης πως και στο τέλος οι άλλοι μισοί να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν πρέπει να αφήνεται να νοηθεί ότι είναι κάτι ενοχοποιητικό.

«Άρα το εύρημα εδώ δεν είναι ποιοι και πόσοι βουλευτές έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Το εύρημα εδώ είναι γιατί αυτή η λίστα δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, γιατί δόθηκε χωρίς να την επεξεργαστούν και γιατί αυτή η λίστα είχε όλα αυτά τα λάθη», λέει.

«Ήταν άλλες οι σκοπιμότητες; Είναι, δηλαδή, ανευθυνότητα και ανεπάρκεια… η πράξη που έκαμε η κυρία Γιωρκάτζη;», διερωτήθηκε ο κύριος Συλλούρης.

Έντονη αντίδραση Γιωρκάτζη

Η Βουλή έλαβε αυτό που ζήτησε, είπε η τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. «Αυτό που είχε ζητηθεί από την Επιτροπή Οικονομικών, ήταν να καταρτιστεί από τις τράπεζες μια λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για συγκεκριμένες ημερομηνίες και να σταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής για να διαφυλαχθεί η εμπιστευτικότητα της» είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της Βουλής ότι πρόκειται για κατασκεύασμα, η κυρία Γιωρκάτζη απάντησε «λυπάμαι για το κατάντημά μας».

Μιλώντας επίσης στο τρίτο, η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας είπε οτι δεν κατασκεύασε η ίδια τη λίστα, αλλά ετοιμάστηκε απο τις τράπεζες, όπως είχε ζητηθεί απο την επιτροπή οικονομικών της Βουλής.
Πρόσθεσε οτι ο πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε τη λίστα στο νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας του να την επεξεργασθεί, χωρίς ωστόσο να του υποβληθεί γραπτώς συγκεκριμένο αίτημα.

Θα μπορούσε, ανέφερε η κυρία Γιωρκάτζη, να ζητηθεί να γίνει επεξεργασία της λίστας απο ειδικούς, για να διπιστωθεί κατά πόσον πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκης μεταχείρισης απο τις τράπεζες.

Είπε, επίσης, οτι σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ένα δάνειο θεωρείται μη εξυπηρετούμενο, περιλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών, αν δεν καταβληθούν δόσεις για τρείς μήνες.