Συμφωνία ΑΗΚ για έκτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό

Ως σημαντική συμβολή στην εξασφάλιση επάρκειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χαιρέτισε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) την Τετάρτη τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με ιδιωτική εταιρία για την ανέγερση της έκτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού.

Η νέα, σύγχρονη και αποδοτική μονάδα παραγωγής, ισχύος 160MW, θα προστεθεί στην υφιστάμενη συνολική ικανότητα παραγωγής της ΑΗΚ, από συμβατικές μονάδες, και θα συμβάλει στην εξασφάλιση της επάρκειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη διασφάλιση της απαραίτητης εφεδρείας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΗΚ. Σημειώνεται ότι η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία πριν την καλοκαιρινή περίοδο του 2024.

Η μονάδα, προστίθεται, θα αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους, δύο λέβητες ανάκτησης θερμότητας και ένα ατμοστρόβιλο, με συνολική μέγιστη δυναμικότητα 160MW, και θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα λειτουργίας και με διυλισμένο πετρέλαιο (diesel), ως εναλλακτικό καύσιμο.

Σύμφωναμε την ανακοίνωση, η συμφωνία, μεταξύ της ΑΗΚ και της Εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός μετά από ανακήρυξη προσφορών, υπεγράφη την Τετάρτη στα Κεντρικά Γραφεία της Αρχής, από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου και τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Ιωάννη Στεφανάτο, στην παρουσία του Διευθυντή Ενέργειας Χαράλαμπου Ρούσου, ο οποίος εκπροσώπησε την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Αναφέρεται ότι το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, έλεγχο και αρχική λειτουργία. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει επίσης και την υπογραφή Σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρεία για τη μακροχρόνια συντήρηση των δύο αεριοστροβίλων της νέας μονάδας, μέχρι και τη συμπλήρωση της πρώτης μεγάλης συντήρησής τους.

Εκ μέρους της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο κ. Ρούσος επιβεβαίωσε τη στήριξη του Υπουργείου στους πολυσχιδείς σχεδιασμούς της ΑΗΚ, που όπως είπε, «αποτελεί τον κύριο ενεργειακό πυλώνα της χώρας, του οποίου η κινητήριος δύναμη προέρχεται από το αξιόλογο προσωπικό του οργανισμού».  Απώτερος στόχος του Υπουργείου είναι η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η σταδιακή μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια, ανέφερε.

Από την πλευρά της, η κ. Θεοδοσίου τόνισε πως η ΑΗΚ, μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς, προετοιμάζεται με ταχύτητα ώστε να συμβάλλει στην εξασφάλιση επάρκειας παραγωγής ενός αγαθού ζωτικής σημασίας, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια.

«Προσβλέπουμε στην έλευση του φυσικού αερίου και ταυτόχρονα είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο αξιοποίησης των ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας)», ανέφερε.

«Η ΑΗΚ σε μια εποχή μεγάλων και σύνθετων προκλήσεων, επενδύει όχι μόνο στο μέλλον της, αλλά και στο ενεργειακό μέλλον της Κύπρου», είπε.

Η κ. Θεοδοσίου είπε ακόμα ότι το έργο ανάπτυξης της ΑΗΚ, είναι έργο που διευρύνει τον ενεργειακό ορίζοντα του τόπου, δημιουργώντας νέες συνθήκες προόδου και ευημερίας για όλους.

Εκ μέρους της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ο Ευστάθιος Νάτσης, Διευθυντής Ανάπτυξης Έργων Εξωτερικού, ανέφερε πως το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ΑΗΚ και την Κυπριακή Δημοκρατία που αφορά στην Εθνική ενεργειακή επάρκεια και εκσυγχρονισμό και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του τόπου. Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη θεμελιώδη συνεργασία της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με την εταιρεία SIEMENS που θα προμηθεύσει τον εξοπλισμό της μονάδας.

Η ανέγερση της έκτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Βασικής Ρυθμιζόμενης Δραστηριότητας Παραγωγής, αναφέρεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.