Συμφωνία για αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από την ΟυκρανίαΒήματα προσέγγισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να μπει τέλος στην αιματοχυσία έγιναν στο Παρίσι. Ικανοποίηση εκφράζουν Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ, όμως ο Ζελένσκι ζητά να γίνουν περισσότερες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι Πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η εκεχειρία έως την 31η Δεκεμβρίου, αλλά και να εργαστούν από κοινού για αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις ζώνες έως το τέλος Μαρτίου.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, «δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή [της συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός» και «την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019». Ακόμη, συμφώνησαν να επιτύχουν «το στόχο της απόσυρσης δυνάμεων και οπλισμού ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων μερών του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι υπό την… επίβλεψη του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι Πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στην κοινή ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατουμένους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα. Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.