Συμφωνία με Ισραήλ για νοσηλεία σοβαρά ασθενών, εκτός κορωνοϊού και οι αναπνευστήρες που δεν ήρθαν ποτέ

Υπενθυμίζεται εντούτοις πως το Ισραήλ μας γύρισε την πλάτη την Άνοιξη και δεν απέστειλε ποτέ τους 50 αναπνευστήρες που μας «έταξε» με αντάλλαγμα τις μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης που στείλαμε

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στο Ισραήλ, αφού εξασφάλισε άδεια από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δέχεται επείγοντα περιστατικά από την Κύπρο, εξαιρουμένων ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της iMER (International Medical Evaluation and Referrals), “δεδομένων των αυξημένων περιστατικών COVID-19 στην Κύπρο και την αύξηση των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Κύπρου, λαμβάνοντας ειδική άδεια από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, δέχεται επείγοντα και επικίνδυνα για τη ζωή περιστατικά από την Κύπρο όλων των ειδικοτήτων (εξαιρουμένων, φυσικά, των ασθενών με κορωνοϊό)”.

Οι ασθενείς που θα ταξιδέψουν από την Κύπρο πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν αρνητικά τεστ για COVID-19.

Όταν το Ισραήλ μας γύρισε την πλάτη

Υπενθυμίζεται πως την Άνοιξη η δεσμευση του Ισραήλ να αποστείλει στην Κύπρο 50 αναπνευστήρες με αντάλλαγμα  μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης, μετατράπηκε σε φιάσκο.

Όπως αποκάλυψε τότε η Χαραυγή, ουδέποτε το Ισραήλ δεσμεύτηκε για να δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία 50 αναπνευστήρες έναντι της χλωροκίνης.

Η ανακοίνωση που είχε γίνει επίσημα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 27 Μαρτίου ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες, σε σχέση με τα θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Κατά τη συνομιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα του Προέδρου Ρίβλιν για αποστολή από την Κύπρο ποσότητας χλωροκίνης στο Ισραήλ, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαριστίες. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για αποστολή από το Ισραήλ στην Κύπρο αριθμού αναπνευστήρων και αναμένεται ότι σύντομα θα καταστεί δυνατόν να αποσταλούν συνολικά 50 αναπνευστήρες, γεγονός για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες».

Όπως αποκάλυψε τότε η Χαραυγή κ. Ρίβλιν δεν είχε δεσμευτεί για κάτι τέτοιο, αλλά άφησε ανοικτό το θέμα…

Αργότερα ο Πρόεδρος παρουσιάστηκε ενοχλημένος για την ασυνέπεια της γείτονος, αλλά αποκαλύπτεται ότι και μέρος τουλάχιστον εκείνης της ανακοίνωσης ήταν fake news… Προς τέρψιν του επικοινωνιακού στόχου της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα «μάζεψε» άρων άρων, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, που φέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι ενοχλημένος από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη μη αποστολή 50 αναπνευστήρων στην Κύπρο, όπως είχε συμφωνηθεί. Όπως δήλωσε ο κ. Κούσιος στο κρατικό ραδιόφωνο, «ο Πρόεδρος θα ήταν ενοχλημένος εάν όντως υπήρχε μία τέτοια δέσμευση από πλευράς Ισραήλ». Όπως είπε «υπήρξε συνεννόηση ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ παραλάβει χίλιους αναπνευστήρες, θα παραδώσει στην Κύπρο 50 αναπνευστήρες. Δεν γνωρίζουμε εάν το Ισραήλ παρέλαβε αυτούς τους αναπνευστήρες…»

Να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση για να παραλάβει και να διαθέσει τη χλωροκίνη που υποσχέθηκε στο Ισραήλ.