Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε. σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης

Συμφωνία για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης υπέγραψαν Τουρκία και Κομισιόν για την περίοδο 2021 – 2027, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως σημειώνεται, την ερχόμενη επταετία η Τουρκία θα έχει καθεστώς σύνδεσης με το Horizon Europe (πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας), το Erasmus+ (πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό) και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, επιτρέποντας σε ερευνητές, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευόμενους, δάσκαλους και νέους να συμμετέχουν στα προγράμματα με τους ίδιους όρους με αυτούς για συμμετέχοντες από τα κράτη-μέλη.

Το καθεστώς σύνδεσης αποτελεί τη στενότερη μορφή συνεργασίας για χώρες εκτός της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκάμπριελ, καλωσόρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι μέσω της συμμετοχής αυτής θα ενισχυθούν οι δυνατότητες των προγραμμάτων και θα προωθηθεί η ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η σύνδεση με το Horizon Europe στηρίζει επίσης την Παγκόσμια Προσέγγιση στην Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ, και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρώπης στην αναβάθμιση του ανοίγματός της στον υπόλοιπο κόσμο.

Η σύνδεση με το Erasmus+ έρχεται να στηρίξει τη διά βίου μάθηση, την εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται στον τομέα της κατάρτισης, καθώς και σε σχέση με τη νεολαία και τον αθλητισμό, εντός και εκτός της Ευρώπης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.