Συμφωνία Ρωσία – ΗΠΑ για Αμερικανό αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι διαστημικές αρχές της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν  να πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη πτήση με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS το οποίο θα μεταφέρει έναν Αμερικανό αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, σε μια σπάνια ένδειξη διμερούς συνεργασίας σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αποστολή συνιστά μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roskosmos και της NASA των Ηνωμένων Πολιτειών για διασταυρούμενες αποστολές με προορισμό τον ISS.

«Ένας από τους Αμερικανούς έχει ουσιαστικά μείνει (στον ISS) για δύο αποστολές. Προσθέσαμε άλλη μια πτήση για να αντισταθμίσουμε τον χρόνο που πέρασε στον σταθμό», δήλωσε στο Interfax ο Σεργκέι Κρικάλεφ, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας για τα επανδρωμένα προγράμματα.

«Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή επιχείρηση, αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και αναζητούμε την καλύτερη επιλογή. Κατ’ αρχήν, μια καλή ιστορία -η ανταλλαγή πτήσεων- προσθέτει λίγη αξιοπιστία στο πρόγραμμά μας», δήλωσε.

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα διατηρούν την συνεργασία τους στο διάστημα παρότι οι σχέσεις τους έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους αστροναύτες να παραμένουν μαζί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και να πηγαινοέρχονται σε αυτόν από κοινού.

Με βάση μια συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι ως μέρος του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, για διασταυρούμενες πτήσεις, τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες έπρεπε να πετάξουν με το αμερικανικό διαστημόπλοιο Crew Dragon και τρεις Αμερικανοί αστροναύτες με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS, την περίοδο 2022-2024.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ISS και θα εγκαταστήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό κάποια στιγμή στο μέλλον, αν και τα σχέδια για το πώς και πότε θα γίνει αυτό εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση.

Ο ISS, ένα επιστημονικό εργαστήριο που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη, είναι συνεχώς κατειλημμένος για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς, η Ιαπωνία και 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα αυτή την εβδομάδα, όταν το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της σελήνης, τρεις ημέρες πριν το Chandrayaan-3 της Ινδίας το καταφέρει με επιτυχία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy