Συμφωνία στο προσχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Σε συμφωνία επί του προσχεδίου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη κατέληξαν τα δύο αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη, με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Τουρκίας – Αύριο η απάντηση Χαφτάρ για την εκεχειρία

Σύμφωνα με το προσχέδιο τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας, χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τη Μόσχα όπου διεξάγονται οι διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και την επίλυση του ζητήματος με πολιτικούς όρους σε επόμενο στάδιο, στο πλαίσιο μιας Διάσκεψης στο Βερολίνο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη συμφωνία εκεχειρίας υπέγραψε μόνο ο Σάρατζ ενώ ο Χάφταρ ζήτησε χρόνο για να αποφασίσει.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Μόσχας βρίσκονται σε καλό δρόμο εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ria το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συζητήσεις προχωρούν θετικά. Τα ρωσικά πρακτορεία μεταδίδουν πάντως πως ο ηγέτης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σεράτζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δεν έχουν συζητήσει μεταξύ τους και πως οι συζητήσεις γίνονται με διαμεσολάβηση των διπλωματών της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ. Οι δύο χώρες στοχεύουν όμως στην υπογραφή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διάσκεψη στο Βερολίνο για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

«Θα είμαστε εκεί»

Μιλώντας στο πλευρό του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι θα δώσει το παρόν του σε μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Λιβύη. Εκεί είπε θα είναι τόσο ο κ. Κόντε όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα ανοίξει το δρόμο για μια σημαντική ευκαιρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα εισέλθει σε μια ειρηνική διαδικασία.

«Μια αδιαίρετη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη. Αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να υποβοηθήσει στην εκδημοκρατικοποίηση.