Συμφωνίες και με Ισραήλ για EastMed μέχρι τέλος του έτους

Συμφωνία υπογράφεται σήμερα με Αίγυπτο

Συμφωνία υπογράφεται σήμερα με την Αίγυπτο για την ανάπτυξη αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κυπριακό θαλασσοτεμάχιο 12 στα τερματικά της γειτονικής χώρας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η Λευκωσία αναμένει ότι θα υπογραφούν επίσης σημαντικές συμφωνίες και με το Ισραήλ για τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου, γνωστό και ως EastMed, νοουμένου ότι οι ανακαλύψεις θα είναι τέτοιες που θα τον καθιστούν οικονομικά βιώσιμο.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Χριστοδουλίδη, που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλλαν, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ εξήρε τη σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο «ιδιαίτερα γιατί είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία που θα υπογραφεί» και γιατί «αυτό που επιτυγχάνεται με την υπογραφή είναι η υλοποίηση όχι μόνο της στρατηγικής των ερευνών, αλλά και της δυνατότητας εμπορευσιμότητας των όποιων κοιτασμάτων».

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γ. Λακκοτρύπης, που συνόδευσε τον κ. Μόλλαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, είπε ότι «η διακρατική συμφωνία είναι γενικότερης φύσεως, για το κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο».

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας παρών θα είναι και εκπρόσωπος της ΕΕ. Ερωτηθείς για τον East Med ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει χρηματοδοτηθεί από πλευράς ΕΕ με ένα ποσό 34 εκατομμυρίων και εκπονείται η μελέτη για τη βιωσιμότητα και αποδοτικότητά του και το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιταλία και βεβαίως η Κύπρος είναι έντονα αποφασισμένες να προχωρήσει το έργο «αρκεί οι μελέτες να καταλήξουν ότι είναι βιώσιμος ο αγωγός και ότι είναι δυνατόν να εκτελεστεί λόγω ανωμαλιών του υπεδάφους».

Για τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Πρόεδρος επεσήμανε πως «αυτό το οποίο πράττουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι με επιτυχία θα διεξαχθούν οι έρευνες από τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί».

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες είναι «με κάθε τρόπο να έχουμε, και την έχουμε, θετική στήριξη από τις χώρες των οποίων οι εταιρείες δραστηριοποιούνται και έχουν αδειοδοτηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ερωτηθείς για την κάθοδο της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «εντός του επομένου διμήνου ή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Για τις τριμερείς συνεργασίες αποκάλυψε ότι τριμερής με την Αίγυπτο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου στην Κρήτη και ότι σύντομα θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, ως έδρα, μια Γραμματεία Συντονισμού τόσο των τριμερών με το Ισραήλ, την Ελλάδα ή το αντίστοιχο στις τριμερείς με την Αίγυπτο, που ενδέχεται να γίνουν τετραμερείς με τη συμμετοχή και της Γαλλίας για θέματα ενέργειας και άμυνας ή της ειρήνης στην περιοχή όπως επίσης και με την Ιορδανία.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία έχει ζητήσει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά: «Δεν έχει ζητήσει τίποτε η Γαλλία. Εκείνο για το οποίο βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση είναι πώς βελτιώνονται οι στρατηγικές μας σχέσεις επ’ ωφελεία της ειρήνης στην περιοχή».

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy