Συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν τα Πανεπιστήμια της Συμμαχίας για δημιουργία του EUt+

Σειρά σημαντικών συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, υπέγραψαν σήμερα, στην Καρθαγένη της Ισπανίας, οι Πρυτάνεις των οκτώ ευρωπαϊκών Πανεπιστήμιων – ανάμεσά τους και το ΤΕΠΑΚ –  που συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, τις συμφωνίες υπέγραψε ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος ηγείται της 14μελούς αποστολής του Πανεπιστημίου που συμμετέχει στην εβδομάδα εργασίας “Cartagena Week”, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 1 με 4 Φεβρουαρίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Καρθαγένης, ενός εκ των οκτώ Πανεπιστημίων της Συμμαχίας.

Σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο Πρύτανης Ζαφείρης δηλώνει πως, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν ε σημαντικές παραμέτρους της συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Επίσης, προσθέτει, έγινε ενημέρωση για τις διαθέσιμες επιλογές που επιτρέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, στο τοπικό πλαίσιο των οκτώ κρατών, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τέτοιας μορφής συνεργασία.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα των συναντήσεων των διαφόρων ομάδων εργασίας, προσθέτει η ανακοίνωση, ήταν η παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών φοιτητών και φοιτητριών που έχουν κερδίσει τους τοπικούς διαγωνισμούς, στο πλαίσιο των δράσεων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Inno-EUt, η υπογραφή ενός πακέτου συμφωνιών που θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω ενσωμάτωση (δημιουργία Γραφείου Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του EUt+ καθώς και Γραφείου Έρευνας), ενώ ολοκληρώθηκαν οι κανονισμοί για τη λειτουργία των πέντε πρώτων ερευνητικών ινστιτούτων που είχαν εγκριθεί με τη Συμφωνία του Ντάρμαστατ, τον Νοέμβριο 2021.

Επιπρόσθετα,  σε θέματα σπουδών, σε συνέχεια της υπογραφή της Συμφωνίας στη Λεμεσό, τον Σεπτέμβριο του 2021, για εναρμόνιση των τριών πρώτων πτυχίων (Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Τηλεπικοινωνιών), εγκρίθηκε εισήγηση για το επόμενο «κύμα» πτυχίων που θα μπουν σε διαδικασία εναρμόνισης (Aρχιτεκτονική, Tεχνολογία Tροφίμων και Bιομηχανικού Σχεδιασμού).

Εξάλλου, σε θέματα διασύνδεσης με τη βιομηχανία, εγκρίθηκε πρόταση για συνεργασία με εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας, για ερευνητική συνεργασία καθώς και πρακτική άσκηση φοιτητών της Συμμαχίας EUt+.

«Οι συμφωνίες που υπογράψαμε αποδίδουν έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, δίνουν μια δυναμική ώθηση και διανοίγουν τεράστιες προοπτικές για την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας κοινότητα», τονίζει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, προσθέτοντας ότι «μέσω αυτών, αναπτύσσουμε μια κοινή ερευνητική κοινότητα και τις υποδομές που θα την υποστηρίζουν, για να  ενισχύσουμε την καινοτομική και ερευνητική δυνατότητα των μελών της».

Σημειώνει, επίσης, πως η σύμπραξή μας με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια δίνει την ευκαιρία γνωριμίας με τις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Τέλος, η ανακοίνωση υποδεικνύει πως πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση, με φυσική παρουσία, της Συμμαχίας των οκτώ Πανεπιστημίων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.