Συμμαχία κοινής ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ και άλλων επτά πανεπιστήμιων από ισάριθμες χώρες – μέλη της Ε.Ε.

Άνοιξε ο δρόμος στο Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Σε νέα τροχιά ανάπτυξης και εξέλιξης μπαίνει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά την ένταξή του στη Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+», όπου συμμετέχουν και άλλα επτά πανεπιστήμια από ισάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σύνολο 100.000 φοιτητές και 12.000 προσωπικό. Στόχος αυτής της Συμμαχίας είναι η δημιουργία ενός κοινού πανεπιστημίου και ενός ευρωπαϊκού συστήματος απονομής διπλωμάτων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΤΕΠΑΚ, καθολική είναι η εκτίμηση ότι θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από αυτή τη μετεξέλιξή του, με αποδέκτες τόσο την ίδια τη φοιτητική κοινότητα και τους ακαδημαϊκούς όσο και την πόλη της Λεμεσού, αφού, όπως επισημαίνει και ο πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης, με αυτή την εξέλιξη το ΤΕΠΑΚ καθιερώνεται ως πρωτοστάτης της διαμόρφωσης του μέλλοντος της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο εμπλουτίζει και διευρύνει τις ευκαιρίες των φοιτητών μας για σπουδές, πρακτική άσκηση και κοινωνική επαφή στο εξωτερικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υποδεικνύοντας ότι «οι συνεργασίες μας με τα άλλα πανεπιστήμια σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας, κινητικότητας φοιτητών, διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού λαμβάνουν μια συνολική και ενιαία μορφή». Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, άμεσες θα είναι και θετικές συνέπειες για τη Λεμεσό, αφού στην καρδιά της πόλης θα βρίσκεται μια μεσογειακή πανεπιστημιούπολη, ενώ αυτή η εξέλιξη και η προοπτική αφορά και ευρύτερα την Κύπρο ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Σε πλήρη ανάπτυξη το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών το 2024

Η μετεξέλιξη και των οκτώ πανεπιστημίων σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο θα γίνει σταδιακά με την πραγματοποίηση σειρά κοινών δράσεων και συνεργασιών τα τρία πρώτα χρόνια. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας εντάσσεται στην περίοδο 2020 – 2023, με την εναρκτήρια συνάντηση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών, με αυξημένη κινητικότητα μεταξύ των πανεπιστημιουπόλεων, θα τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη το 2024. Να σημειωθεί ότι η Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+» αποτελεί μια από τις 24 νικητήριες προτάσεις στη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πιλοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων του μέλλοντος και χρηματοδοτείται σε πρώτο στάδιο από το πρόγραμμα Erasmus+ με ποσό ύψους 5 εκ. ευρώ και το πρόγραμμα Horizon Europe με 2 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο κέρδισε την υποστήριξη δύο σημαντικών προσώπων της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, του Ευρωπαίου Επίτροπου Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, και του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής και επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας (Task Force) για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, Michel Barnier. Υπάρχει επίσης υποστήριξη από περισσότερους από 40 συνεργαζόμενους εταίρους, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εκπαίδευσης Μηχανικών (SEFI), ομοσπονδίες εργοδοτών και εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές αρχές, εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, σύλλογοι αποφοίτων και περισσότερες από 350 εταιρείες.

 

Ανθρωποκεντρισμός και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

Στους εταίρους που αποτελούν τη Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, εκτός από το ΤΕΠΑΚ, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα πανεπιστήμια: -Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Hochschule Darmstadt, (Γερμανία) -Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ρίγας (Λετονία) -Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δουβλίνου (Ιρλανδία) -Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σόφιας (Βουλγαρία) -Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Καρθαγένης (Ισπανία) -Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο din Cluj-Napoca (Ρουμανία) -Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Τυρόλου (Γαλλία) Βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου είναι το κοινό όραμα με κεντρικό πυλώνα το «Think human first», από τον οποίο προέρχονται οι αρχές για ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρική, η εκμετάλλευση της ποικιλομορφίας και της πολυγλωσσίας ως ευκαιρίας και η ανάπτυξη ενός πανεπιστημίου χωρίς αποκλεισμούς. Με τη συμπληρωματικότητά του το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, όπως επισημαίνει ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, βασίζεται στα πλεονεκτήματα καθενός από τους εταίρους του για τη δημιουργία του τεχνολογικού πανεπιστημίου του αύριο. «Το όραμα και η αποστολή μας υποστηρίζονται από τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στη διαμόρφωση ενός χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμου μέλλοντος, καθώς η ανθρωπότητα σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις άνευ προηγουμένου, όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, η αυξανόμενη ανισότητα και οι κοινωνικές συνέπειες της ψηφιακής εποχής». Οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις, όπως υποδεικνύει ο Παναγιώτης Ζαφείρη, περιλαμβάνουν απαραίτητα την αναφορά στην τεχνολογία, αλλά οφείλουν να είναι πολύπλευρες. «Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των ανθρώπων και του περιβάλλοντός μας, πρέπει να σέβονται την ατομική ελευθερία και την ποικιλομορφία». Κι αυτό «μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενδυνάμωση τεχνολογικά υπεύθυνων πολιτών και ερευνητών που κατανοούν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς και τους κινδύνους παράβλεψης του σκοπού της».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy