Συμμετοχή άνω των 5.785 εκπαιδευτικών στο Διήμερο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

Συνολικά 5.785 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις επιμορφώσεις του Διημέρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προσχολικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προσχολικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, είναι «δράση η οποία πραγματοποιείται κατά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου» και συγκεκριμένα κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής, Ειδικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Σε κάθε επαρχία, το διήμερο διεξήχθη σε δύο διαφορετικές ημέρες, περιλαμβάνοντας τόσο κεντρική όσο και ενδοσχολική επιμόρφωση, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 5.785 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις επιμορφώσεις του Διημέρου. Για τη συμμετοχή στην κεντρική επιμόρφωση, αναφέρεται, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου τη θεματική ενότητα που τους ενδιέφερε. Η κεντρική επιμόρφωση περιλάμβανε 93 διαφορετικούς τίτλους σεμιναρίων, τα οποία δίδαξαν 153 εισηγητές/εισηγήτριες, ενώ λειτούργησαν παγκύπρια 181 διαφορετικές ομάδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, προστίθεται.

«Οι επιμορφώσεις κάλυψαν θέματα σχετικά με τη διδακτική των διαφόρων μαθημάτων σύμφωνα με το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα», σημειώνεται ενώ καλύφθηκαν επίσης, θέματα γενικής διδακτικής και παιδαγωγικής που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη διαφοροποίηση της διδασκαλίας και της μάθησης, την αξιολόγηση του/της μαθητή/μαθήτριας, τη διαχείριση συγκρούσεων και περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο κ.ά..

Όπως αναφέρεται, τα θέματα που προσφέρθηκαν διαμορφώθηκαν στη βάση διάγνωσης αναγκών των ίδιων των εκπαιδευτικών μέσω των αξιολογήσεων επιμέρους επιμορφωτικών δράσεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκαν εισηγήσεις για θέματα σεμιναρίων από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (ΠΟΕΔ).

Την κάλυψη των θεμάτων που περιελάμβαναν οι επιμορφώσεις του Διημέρου ανέλαβαν λειτουργοί και εξωτερικοί συνεργάτες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού από δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της ημέρας της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, το κάθε σχολείο επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για την Επαγγελματική Μάθηση, στο πλαίσιο της οργάνωσης του Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης του Σχολείου.

Προστίθεται ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, να συζητήσουν και να ενημερώσουν το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου για το περιεχόμενο των κεντρικών επιμορφώσεων που είχαν παρακολουθήσει και για τους τρόπους αξιοποίησής τους στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Επαγγελματική Μάθηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy