Συμπερίληψη μίας τουλάχιστον θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ΓεΣΥ, συζητιέται στη Βουλή

Τη συμπερίληψη σε πρώτη φάση μέχρι και την πλήρη ένταξη, μίας τουλάχιστον εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, συζήτησε εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, έπειτα από πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, την οποία φάνηκε να στηρίζουν όλα τα κόμματα.

Το ψηλό κόστος θεραπειών υπογονιμότητας και των εξωσωματικών θεραπειών, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν πολλοί νέοι, συνδέθηκε κατά τη συζήτηση και με την υπογεννητικότητα στην Κύπρο και κατ’ επέκταση με το δημογραφικό πρόβλημα που διαπιστώνεται.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ακόμα και με την επιδότηση από το Σχέδιο για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας από το Υπ. Υγείας, το κόστος που συνεπάγεται η διαδικασία των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, παραμένει δυσβάσταχτο για πολλούς. «Η ένταξη της εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, σε πρώτη φάση για μία μόνο φορά, θα βοηθήσει τα ζευγάρια αυτά, θα τα απαλλάξει από ένα τεράστιο οικονομικό βάρος, αφού πολλές φορές χρειάζεται επανάληψη των θεραπειών», είπε.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι να δοθεί ώθηση στην αύξηση των γεννήσεων. «Στην Κύπρο, ένα ποσοστό 5%, ψηλό για τα δεδομένα του τόπου μας, υπολογίζεται ότι υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι εξωσωματικές θεραπείες στο ΓεΣΥ.

Όπως εξήγησε ο κ. Πάζαρος, το Σχέδιο Επιδότησης του Υπ. Υγείας προσφέρει την προεργασία με συγκεκριμένο αριθμό θεραπειών για εξωσωματική γονιμοποίηση, που όμως δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, να επωμίζονται ένα τεράστιο κόστος, που μπορεί να φτάσει έως και €25.000, ενώ το Υπ. Υγείας καλύπτει μόλις €8.000 – €10.000.

«Ως ΔΗΣΥ έχουμε καθήκον να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις που στηρίζουν τις προσπάθειες των νέων ζευγαριών για τεκνοποίηση, για να δημιουργήσουν τις οικογένειες που επιθυμούν, αλλά και για να μεριμνήσουμε, όπως το ΓεΣΥ να παρέχει σε κάθε φορολογούμενο πολίτη, ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας», κατέληξε ο Βουλευτής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το πρόβλημα που αφορά στις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. «Το κόστος των εξωσωματικών θεραπειών και των θεραπειών υπογονιμότητας εν γένει είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι μισθοί των νέων στη χώρα μας κυμαίνονται ως επί το πλείστο σε χαμηλά επίπεδα», είπε.

Τόνισε την άμεση συσχέτιση του υψηλού κόστους θεραπειών υπογονιμότητας με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. «Το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός με έμπρακτο τρόπο στις προσπάθειες των νέων να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί αναγκαίο να συμπεριληφθεί τουλάχιστον μια ολοκληρωμένη εξωσωματική θεραπεία στο ΓεΣΥ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy