Συμπληρωματικά να γίνει η εμπλοκή της ΕΕ ζητούν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Το Κυπριακό και η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών αμέσως μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν μπορούν να αναμένουν την ολοκλήρωση της προσπάθειας του κου Χριστοδουλίδη για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ, εκτιμά το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου.

Μιλώντας στην Πρωϊνή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ η κα Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση του κου Χριστοδουλίδη θα έπρεπε να έρχεται συμπληρωματικά σε σχέση τις προσπάθειες που πρέπει να γίνονται αυτή την περίοδο κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να αναμένει να τελειώσει αυτή η νέα πρωτοβουλία του κου Χριστοδουλίδη, με τις 26 χώρες της ΕΕ και ότι πρώτιστα, αυτοί οι δυο μήνες μέχρι τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν για την προώθηση της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Γκραν Μοντανά.

Κάλεσε τον κο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει και με ποιες πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες συμφωνεί ή διαφωνεί. Η κα Κωνσταντίνου τόνισε ότι θα είναι καταστροφικό εάν επαναρχίσει η συζήτηση για το Κυπριακό από την αρχή.

Όσον αφορά τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο τρόπος ο άξονας τους να περνά μέσα από το Κυπριακό και κάλεσε την κυβέρνηση του κου Χριστοδουλίδη να αναλωθεί σε αυτό.

Δαμιανού: Να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Επικουρική θα πρέπει να είναι η συμβολή της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού το οποίο πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.
Χαρακτήρισε θνησιγενή εν τη γενέσει της, την προσπάθεια του κου Χριστοδουλίδη εάν δεν υπάρχει σχέδιο Β.

Ο κος Δαμιανού τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν κάποια τετελεσμένα στο Κυπριακό, ερήμην των πολιτικών δυνάμεων και παρά τις αρχικές του εξαγγελίες. Επισήμανε ότι εάν κινηθούμε με μια πολιτική πακετοποίησης ζητημάτων αυτό θα αποβεί σε βάρος του Κυπριακού.

Επέκρινε τον πρόεδρο της δημοκρατίας ότι δεν έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για κανένα από τα διαβήματα του ενώ το Εθνικό Συμβούλιο συγκαλείται εκ των υστέρων στις 30 Μαρτίου.

Ο κος Δαμιανού τόνισε ότι δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι εγκαταλείπουμε το βήμα των Ηνωμένων Εθνών και το πλαίσιο Γκουτέρες. Εάν γίνει αυτό τότε θα μας εγκαταλείψουν τα Ηνωμένα Έθνη, υπογράμμισε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy