Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 102 εκατ. ευρώ – Αφορά δαπάνες για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις από Ουκρανικό


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


 

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 102 εκατ. ευρώ για την κάλυψη πρόσθετων δαπανών που έχουν προκύψει λόγω του κορονοϊού και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα, οι πρόσθετες δαπάνες θα καλύψουν τα ακόλουθα:

• 53 εκατ. ευρώ για υπερωρίες, επίταξη ιατρών και νοσηλευτών και παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και διεξαγωγή ερευνών.

• 0,7 εκατ. ευρώ για στελέχωση σημείων ελέγχου στα αεροδρόμια.

• 0,52 εκατ. ευρώ χορηγία στις Σχολικές Εφορείες για δαπάνες απολύμανσης σχολικών χώρων λόγω κρουσμάτων Covid-19 και δαπάνες χρήσης των αιθουσών πολλαπλής χρήσης που διενεργούνται έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, λειτουργικά έξοδα και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

• 0,57 εκατ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών του Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφοριών που αφορούν τον Covid -19.

• 0,89 εκατ. ευρώ αποζημίωση στους τυροκόμους λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στον τομέα της εστίασης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ένεκα της πανδημίας και επηρέασαν την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων.

• 5,7 εκατ. ευρώ για στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες. Όπως αναφέρεται, εγκρίθηκε η συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2021.

• 10 εκατ. ευρώ για άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν και εξαρτώνται από την έκβαση της πανδημίας, κατά το β’ τρίμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης δαπανών για φιλοξενία ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, καθώς και της εφαρμογής του «Προγράμματος Επιχορηγημένων Διακοπών» για μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία.

• 18 εκατ. ευρώ για αύξηση της περιόδου διατήρησης αποθεμάτων κριθαριού και καλαμποκιού για επιπρόσθετη περίοδο 30 ημερών και την αγορά των αποθεμάτων και διαχείρισης τους για ένα έτος,

• 5 εκατ. ευρώ για φιλοξενία και γενικότερα στήριξη των Ουκρανών προσφύγων.

• 7,6 εκατ. ευρώ λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των βασικών προϊόντων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 5 εκατ. ευρώ για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, 1,2 εκατ. ευρώ για στήριξη των αγελαδοτρόφων, 1,26 εκατ. ευρώ για στήριξη των χοιροτρόφων και 0,15 εκατ. ευρώ για αποθεματοποίηση χοίρειου κρέατος.

 

 

Επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου
Το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτείται ανέρχεται στα 0,2 εκατ. ευρώ περίπου. Η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.