Συμπληρώνονται 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τριάντα εννέα χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με εκδηλώσεις και πορείες καταδίκης μαθητές, οι φοιτητές, εκφράζουν την αντίδρασή τους στην ανακήρυξη. Οι οργανώσεις των φοιτητών και μαθητών ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ θα πραγματοποιήσουν αντικατοχική εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11.00 από την Πύλη Αμμοχώστου ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού.

Αντίθετα τα πανηγύρια στα κατεχόμενα αρχίζουν με παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 10 το πρωί. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, ο Σέντοπ θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η ακροβατική ομάδα «Solo Türk» θα πραγματοποιήσει αεροπορική επίδειξη πάνω από την πλατείας Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 3 το απόγευμα. Επιπλέον, οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού «TCG Gediz (F-495)», και «TCG İmbat (P-335)» και «TCG Çanakalle» θα καταπλεύσουν παράνομα στα κατεχόμενα λιμάνια.Στα κατεχόμενα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, Ναύαρχος, Ερτζιουμέντ Τατλίογλου.

Με αφορμή την 39η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους το ΑΚΕΛ οργανώνει σήμερα στις 7 το βράδυ αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση, στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γ.Γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παρανομία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 ήταν το τρίτο κτύπημα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974.

Επισημαίνεται ότι η φετινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει την πατρίδα μας και το Κυπριακό σε μια δεινή θέση. Χαρακτηριστικό της επικίνδυνης φάσης που βρισκόμαστε, προστίθεται, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -σχεδόν έξι χρόνια- επικρατεί απόλυτη διαπραγματευτική στασιμότητα. Το ΑΚΕΛ καλεί όλους και όλες να συναισθανθούν ότι ο χρόνος που διαρρέει άπρακτος λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου και όλων των Κυπρίων. Υπογραμμίζει ότι η μάχη των Προεδρικών Εκλογών για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου έχει καθοριστική, ιστορική σημασία γιατί θα κρίνει και αν θα αλλάξει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ε/κ κοινότητας και να ανατραπεί η σημερινή ολέθρια πορεία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.