Συμψηφισμούς φόρων ύψους 109 εκατ. ευρώ για εταιρεία πορνό χωρίς τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου

Συμψηφισμούς φόρων ύψους 109 εκατ. ευρώ για εταιρεία πορνό, η οποία δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, έκανε το Τμήμα Φορολογίας. Μάλιστα η πράξη έγινε χωρίς τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «το Τμήμα Φορολογίας, στο πλαίσιο εσωτερικών συμψηφισμών ΦΠΑ, ενέκρινε τη μεταφορά πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ από την εταιρεία Α συνολικού ύψους 109 εκατ. ευρώ προς εξόφληση χρεωστικών υπολοίπων ΦΠΑ άλλων εταιρειών του ίδιου ομίλου για την περίοδο 1.3.2017 (ημερομηνία εγγραφής της εταιρείας Α στο Μητρώο ΦΠΑ)».

Αναφέρεται επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά τον έλεγχό της «δεν εντόπισε ούτε από το φορολογικό φάκελο της εταιρείας, ούτε από το μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος οποιαδήποτε ένδειξη για διενέργεια ελέγχου από πλευράς του Τμήματος, όσον αφορά στους εν λόγω συμψηφισμούς της εταιρείας». Αναφέρεται ακόμη ότι «με βάση το μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος, ο κώδικας κινδύνου επιστροφής ΦΠΑ της εταιρείας Α ήταν μηδέν».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως το Τμήμα Φορολογίας, στο πλαίσιο των επιστροφών /συμψηφισμών ΦΠΑ, καθορίσει αυστηρές διαδικασίες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και ελέγχων από το γραφείο στις περιπτώσεις μεγάλων ποσών συμψηφισμών ή/και επιστροφών ΦΠΑ, με έμφαση στους φορολογούμενους που τυγχάνουν χειρισμού από το γραφείο μεγάλων φορολογουμένων».

15 εκατ. ευρώ από λάθος σε ξένες αεροπορικές

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία αποκαλύφθηκε ότι πρόσφατα δόθηκαν από λάθος 15 εκατ. ευρώ σε αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, χωρίς οι τελευταίες να υποβάλουν οποιαδήποτε αίτηση.

Η καταγγελία έγινε από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τον Έφορο Φορολογίας, Γιάννη Τσαγκάρη.

Ο Έφορος επιβεβαίωσε την καταγγελία, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία. Εκτίμησε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιστρέψουν το ποσό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.