Συμπτώματα «ασφυξίας» παρουσιάζει το Νοσοκομείο Λεμεσού

Συμφόρηση στις Πρώτες Βοήθειες, έλλειψη κλινών και μειωμένο προσωπικό

Μια σειρά από διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν το Νοσοκομείο Λεμεσού, για τα οποία έχουν δοθεί επανειλημμένα υποσχέσεις από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να υλοποιούνται, έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας και κάποιων συγκυριών, με αποτέλεσμα το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτήριο της πόλης να παρουσιάζει συμπτώματα «ασφυξίας», τόσο σε βάρος των ασθενών όσο και του προσωπικού.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στις Πρώτες Βοήθειες οπού υπάρχει σε καθημερινή βάση μεγάλος συνωστισμός και αυτό ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών για την εισαγωγή ασθενών οι οποίοι, όπως μας αναφέρθηκε από πολίτες, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για αρκετές ώρες μέχρι να έρθει ειδοποίηση ότι υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι. Ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως αναφέρεται, παρατηρείται στους θαλάμους για ασθενείς με αναπνευστικές και γενικότερες παθολογικές παθήσεις.

Την αυξημένη καταγραφή τέτοιων, όπως και άλλων προβλημάτων, επιβεβαίωσε στη «Χαραυγή» και αρμόδια πηγή του νοσοκομείου, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι αρκετά από τα ζητήματα που προκύπτουν δεν είναι άσχετα και με τα αυξημένα περιστατικά εισαγωγής ασθενών με κορονοϊό, αλλά και με το γεγονός ότι αυτή την περίοδο απουσιάζουν με άδεια αρκετά μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πίεση για όσους εργάζονται.

Στη Λεμεσό δεν υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ

Ειδικότερα για τη συμφόρηση που παρατηρείται στις Πρώτες Βοήθειες, η ίδια πηγή επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμα η κακή συνήθεια αρκετών πολιτών, οι οποίοι όχι μόνο καταφεύγουν στο νοσοκομείο με το παραμικρό, αλλά δεν θέλουν και να καταλάβουν την προτεραιότητα που δίνεται στην εξέταση ασθενών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσής τους.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών, κυρίως ηλικιωμένων, που νοσηλεύονται σε θαλάμους και οι οποίοι, ενώ παίρνουν εξιτήριο συνεχίζουν να παραμένουν στο θάλαμο και να κρατούν κρεβάτια, επειδή οι δικοί τους καθυστερούν ή και αποφεύγουν, για κάποιους λόγους, να τους παραλάβουν.

Να σημειωθεί ότι σε κάποιο βαθμό τα προβλήματα συνωστισμού που υπάρχουν στο νοσοκομείο αποδίδονται και στο γεγονός ότι στη Λεμεσό δεν υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ και ως εκ τούτου, λόγω και κόστους, αποφεύγεται από τον πολύ κόσμο η αναζήτηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Πίεση σε όσους εργάζονται…

Αρκετά από τα προβλήματα που προκύπτουν στο νοσοκομείο της Λεμεσού δεν είναι άσχετα και με τα αυξημένα περιστατικά εισαγωγής ασθενών με κορονοϊό, αλλά και με το γεγονός ότι αυτή την περίοδο απουσιάζουν με άδεια αρκετά μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πίεση για όσους εργάζονται.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.