Συμβάσεις ΟΑΥ-Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – «Κατάφωρη καταστρατήγηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ»

Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, λέει ο ΟΑΥ

Ελέγχονται οι συμβάσεις ΟΑΥ – Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

 

Για κατάφωρη καταστρατήγηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ έκανε λόγο ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με βάση όσα εξέτασε σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε ο ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ο κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε τις υποδείξεις που έγιναν προς τον ΟΑΥ στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Ελεγκτής είναι οι διαφορετικές αποζημιώσεις από τον ΟΑΥ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ίδιες υπηρεσίες και η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είπε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εκφράσει την αντίθεσή της για τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΑΥ θα συμβληθεί με ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς «οι εν λόγω συμβάσεις ενδεχομένως να είναι παράνομες, διότι επιτρέπουν σε κάποια νοσηλευτήρια να έχουν ιδιωτική πτέρυγα εκτός ΓεΣΥ. Αυτό σημαίνει πως κάποιος ασθενής ο οποίος πληρώνει την εισφορά του μπορεί να πάει σε ένα νοσηλευτήριο το οποίο είναι μέσα στο σύστημα και να του ζητηθεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό εκτός του συστήματος, διότι η υπηρεσία που θα του παρασχεθεί ενδεχομένως να μην καλύπτεται», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης.

Όπως είπε, «υπάρχει ρίσκο κάποιοι ασθενείς να τους λεχθεί ότι για παράδειγμα δεν υπάρχουν κλίνες εντός ΓεΣΥ και αν θέλετε να χειρουργηθείτε έχω ορισμένες κλίνες εκτός ΓεΣΥ», για να προσθέσει πως «είπαμε από την αρχή ότι ο ΟΑΥ θα έπρεπε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ασθενών και να χρησιμοποιήσει το σύστημα open house».

Ανέφερε πως θα πρέπει να τοποθετηθούν επί νομικής βάσης και οι σύμβουλοι του ΟΑΥ, καθώς και η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ως νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, τόνισε ότι ο Οργανισμός λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία. Σε σχέση με τις διαφορετικές αποζημιώσεις για ίδιες υπηρεσίες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, με απώτερο στόχο σε κάποια στιγμή να φτάσουμε σε ενιαία τιμή, αλλά και στο ότι ο οργανισμός ήθελε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων. Όπως λέχθηκε, αυτή τη στιγμή για τα ποσά αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα του κάθε νοσηλευτηρίου για το 2018 και οι δείκτες DRGS που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των νοσηλευτηρίων. Στόχος είναι με το τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, την 31η Δεκεμβρίου 2022, να υπάρχουν δεδομένα που θα επιτρέπουν στον οργανισμό να αποζημιώνει με ενιαία τιμή.

Όσον αφορά στις «ιδιωτικές πτέρυγες» νοσηλευτηρίων που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ, λέχθηκε πως δεν ήταν δυνατό να «αναγκάσει» ο ΟΑΥ τα νοσηλευτήρια να αποβάλουν όσους γιατρούς δεν είναι συμβεβλημένοι. Συνεπώς, αν ένας ασθενής επιλέξει να απευθυνθεί σε γιατρό εκτός ΓεΣΥ, που δραστηριοποιείται σε συμβεβλημένο νοσηλευτήριο, η υπηρεσία θεωρείται εκτός πλαισίων του ΓεΣΥ, άρα θα πληρώσει εκτός Συστήματος.

Η ΕΠΑ εξετάζει τον περιορισμό λειτουργίας φαρμακείων

Εξάλλου, η Επιτροπή θα ενημερωνόταν και για τη συμφωνία μεταξύ ΟΑΥ και Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τα κριτήρια και τους περιορισμούς λειτουργίας νέων φαρμακείων για ένταξή τους στο ΓεΣΥ, αλλά επειδή το θέμα εξετάζει αυτεπάγγελτα η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, κρίθηκε σωστό, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας, να μη συζητηθεί περαιτέρω.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.