Συμβιβαστική πρόταση στους πρόσφυγες για τις παράγκες

Βρίσκεται στα χέρια των κατόχων των τσίγκινων υποστατικών στη λεωφ. Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λάρνακα

Συμβιβαστική πρόταση που στοχεύει στην απομάκρυνση των παλιών καταστημάτων στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λάρνακα έχει υποβάλει στους κατόχους ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. 


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤην αποκάλυψη έκανε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ο οποίος σημείωσε ότι η πρόταση έγινε πριν μερικές εβδομάδες και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αφού, εάν γίνει αποδεκτή, θα σημάνει το τέλος της παρουσίας των τσίγκινων παραπηγμάτων απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο, τα οποία ρυπαίνουν οπτικά το κέντρο της Λάρνακας.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, μετά από πιέσεις από το δήμο έχει ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, η οποία γνωστοποιήθηκε στους πρόσφυγες που κατέχουν τα υποστατικά πριν από μερικές εβδομάδες.

Η πρόταση προνοεί αποζημίωση αλλά και εναλλακτικές επιλογές μετακόμισης ή ακόμα και παραμονής στο χώρο, υπό την προϋποθεση ότι τα υφιστάμενα υποστατικά θα κατεδαφιστούν και θ’ αντικατασταθούν από καινούργια, αδειοδοτημένα και με σύγχρονα υλικά. Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η πρόταση είναι θετική και πρόσθεσε ότι κάποιοι από τους χρήστες την έχουν αποδεχθεί, εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα να προχωρήσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της διόρθωσης της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο.

Πέραν τούτου, ο κ. Βύρας ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε εξουσία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια πέραν της νομικής διαδικασίας που έχει κινήσει μέσω δικαστηρίου για τις πολεοδομικές παρανομίες.

Τα συγκεκριμένα υποστατικά είχαν κτιστεί μετά την τουρκική εισβολή του 1974 σε τουρκοκυπριακή γη που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Το τεμάχιο παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες, προκειμένου να στεγάσουν μικρές βιοτεχνίες και καταστήματα με στόχο να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά μετά την τουρκική εισβολή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια πλείστα από αυτά αφέθηκαν στο έλεος της φθοράς, με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι να βλέπουν παραπήγματα με φθαρμένους και οξειδωμένους τσίγκους και άλλα ευτελή υλικά που συνθέτουν μια πολύ άσχημη εικόνα στην πιο κεντρική λεωφόρο της Λάρνακας.

Η προβληματική παρουσία των υποστατικών εγέρθηκε από τον δήμαρχο Λάρνακας από το 2018, καθώς κρίθηκε ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τον Οκτώβριο του 2018 ο Δήμος Λάρνακας είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών επί πλαισίου ενεργειών για νομιμοποίηση της κατοχής της τουρκοκυπριακής γης και εν τέλει πολεοδομική και αισθητική αποκατάσταση. Όπως είχε συμφωνηθεί, με ευθύνη του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών θα διευθετείτο η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης και ακολούθως θα ανεγείρονταν νέα σύγχρονα υποστατικά για τις βιοτεχνίες που λειτουργούσαν ή λειτουργούν εκεί, ώστε να αποτελέσει παρελθόν η σημερινή κάκιστη εικόνα. Έκτοτε όμως, η κατάσταση παραμένει η ίδια, με το δήμο να αναμένει τις εξελίξεις μετά την πρόταση του Κηδεμόνα.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei